Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vakantiedagen meenemen toch vaak vijf jaar mogelijk

Auteur: Mister Money dinsdag 7 augustus 2012
In veel cao's worden afgesproken gemaakt die afwijken van de nieuwe wettelijke regeling voor vakantiedagen. Sinds dit jaar is de vakantiedagenwet gewijzigd en zouden de wettelijke vakantiedagen nog maar anderhalf jaar geldig blijven. Uit cijfers van werkgeversvereniging AWVN blijkt echter dat in veel cao's wordt bepaald dat deze toch gewoon vijf jaar geldig blijven, zoals voorheen het geval was.

Werknemers met een voltijdbaan hebben recht op twintig wettelijke vakantiedagen. Volgens de nieuwe wet krijgen de werknemers anderhalf jaar de tijd om deze vrije dagen op te nemen. Tot dit jaar gold nog een verjaringstermijn van vijf jaar, die pas inging in het jaar nadat de vakantiedagen waren toegekend. Dus de vakantiedagen over 2011 blijven geldig tot eind 2016. De nieuwe wet is ontworpen om zogenoemde vakantiestuwmeren tegen te gaan.

Vakantiedagen meenemen geregeld in cao

Uit het cao-overzicht van AWVN blijkt echter dat in 137 van alle 241 cao's die tot eind juli dit jaar zijn afgesloten, afspraken zijn gemaakt over de vakantiedagen. Bij 46 procent wordt de termijn van anderhalf jaar aangehouden. Maar liefst 37 procent van alle cao's houdt echter vast aan de termijn van vijf jaar.

Dat bij veel werkgevers wordt afgeweken van de nieuwe wet, komt doordat de bovenwettelijke vakantiedagen (de dagen bovenop de 20 wettelijke) die de werknemer opbouwt, wel langer geldig blijven. Als de werkgever en werknemer niet bij contract of in het cao hier afspraken over hebben gemaakt, blijven deze dagen gewoon vijf jaar geldig. Deze twee verschillende termijnen voor wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen, vinden veel werkgevers administratief niet handig.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet