Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vakantiegeld, hoe zit dat nou?

Auteur: Mister Money dinsdag 25 juni 2013
De vakantieperiode staat weer voor de deur, dus verlaten we binnenkort massaal ons land en zoeken we de zon op in een zonovergoten vakantieoord. Of je nu binnen Europa blijft of je gaat op het strand van Isla Margarita liggen, een flinke duit gaat het vaak wel kosten. Gelukkig is in 1966 per wet vastgelegd dat iedere werknemer recht heeft op vakantiegeld, zodat de veelal dure vakanties toch betaald kunnen worden zonder dat het direct een rib uit je lijf kost.

Elke werknemer heeft recht op 8% vakantiegeld van het bruto jaarloon. Soms wordt er een hoger percentage afgesproken, maar dat verschilt per werkgever. Mocht het zo zijn dat je meer dan driemaal het minimumloon verdient, dan wordt er in veel gevallen geen vakantiegeld toegekend. De opbouw van je vakantiegeld start ieder jaar op 1 juni en loopt tot en met 31 mei. Volgens de wet is de werkgever verplicht het vakantiegeld in juni aan de werknemer te betalen, echter is het vaak zo dat de werkgever in mei het vakantiegeld al uitkeert.

Het kan uiteraard voorkomen dat je ontslagen wordt of ontslag neemt, dan komt het opgebouwde vakantiegeld per direct vrij en wordt het samen met je laatste maandloon uitgekeerd. Als je een uitkering ontvangt dan heb je ook recht op 8% vakantiegeld over je jaarlijkse bruto uitkering die ook in mei uitgekeerd wordt. Een zelfstandig ondernemer moet er zelf zorg voor dragen dat hij of zij extra geld opzij zet om de vakantie te bekostigen. En als gepensioneerde wil je natuurlijk ook van een welverdiende vakantie genieten, daarom krijg je als gepensioneerde ook 8% vakantiegeld over je jaarlijkse pensioen.

Extra sparen
Heb je een groot gezin en wil je de kinderen meenemen, dan wordt de vakantie nog wat duurder en kan het zijn dat het vakantiegeld niet voldoende is om de gehele vakantie van te betalen. Het is daarom nooit verkeerd om per maand wat extra te sparen zodat je er zeker van bent dat je met het hele gezin riant op vakantie kunt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tien vragen over banksparen voor je pensioen
Belastingvoordeel pensioengat: nu ook bij de bank


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet