Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

"Consumenten betalen miljoenen euro’s gestolen rente"

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 8 januari 2008
Consumenten betalen jaarlijks miljoenen euro’s voor een ongemerkte roodstand. Dit komt doordat banken schuiven met de data van bij- en afschrijvingen op de betaalrekeningen van hun klanten, ook wel valutering genoemd. De recent opgerichte Stichting Bankrente Terug noemt dit ‘pure diefstal’ en wil dat de banken deze ‘gestolen’ rente terugbetalen. Valutering wordt toegepast door ABN AMRO, Fortis, SNS, Friesland Bank en ING Bank.

Klanten van deze banken betalen voor een roodstand die ontstaat door een dag verschil tussen de boekingsdatum op het rekeningafschrift en de valutadatum die bepalend is voor de rente. Dit betekent dat het bijgeschreven saldo voor de bank pas een dag later echt op de rekening staat. Terwijl een afschrijving in werkelijkheid een dag eerder wordt afgeschreven. Zo kan het gebeuren dat iemand die zijn salaris ontvangt en dit bedrag op dezelfde dag overmaakt naar een andere rekening, voor de bank gezien twee dagen in het rood staat.

Ongemerkt betalen voor roodstand
Er gelden voor deze zogenoemde valutaire roodstanden flinke tarieven, variërend van 12 tot wel 18 procent. Volgens Edward Bastiani, oprichter van de Stichting Bankrente Terug, betalen consumenten zo ongemerkt jaarlijks miljoenen euro’s aan de bank. “Want dat het om een bedrag voor valutaire roodstand gaat, hebben veel mensen niet in de gaten. Je ziet op het rekeningafschrift alleen de datum van de overboeking staan. Slechts enkele banken vermelden in kleine lettertjes ook de valutadatum”.

Rente terug
De Stichting Bankrente Terug wil dat de banken de ‘gestolen rente’ van de afgelopen jaren terugbetalen aan hun klanten. Daartoe wil de stichting in eerste instantie een rechtszaak tegen ABN AMRO beginnen. Dat de stichting haar pijlen juist op deze bank richt komt volgens Bastiani doordat ABN AMRO zich niet aan haar eigen regels voor valutering houdt. Hij beschikt naar eigen zeggen over meerdere afschriften waaruit blijkt dat de bank regelmatig niet één maar tot wel vier dagen bij de renteberekening optelt. ABN AMRO spreekt dit tegen en ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt dat de banken zich aan de regels houden.

“Valutering wordt toegepast om de kosten van het betalingsverkeer terug te verdienen”, stellen de verenigde banken in een toelichting. Bastiani vindt dit kostenaspect onzin. “Als het echt om kosten zou gaan, dan zou ik die kosten terug kunnen zien op de winst- verliesrekening van de bank. En dat is niet het geval. Het gaat de banken puur om de winst”.

Wachten met overboeken
Dat de rentekosten voor valutair roodstaan nog flink kunnen oplopen bleek wel tijdens het consumentenprogramma Kassa. Een klant van ABN AMRO moest voor het ontvangen en direct overboeken van 160.000 euro, drie weken later 256 euro aan rente betalen. Een oplossing is in dit geval om een dag te wachten met overboeken van het ontvangen bedrag.

ABN AMRO en SNS erkenden tijdens de uitzending van Kassa overigens wel dat valutering niet transparant is. Mensen die bezwaar maakten over grote afgeboekte bedragen voor een valutaire roodstand, kregen bij deze banken de betaalde rente terug.

Aanmelden
Valutering wordt in de loop van 2009 afgeschaft wegens Europese regelgeving. Maar Bastiani vindt dat geen reden om ‘deze diefstal’ niet nu al aan te pakken. De stichting verzamelt momenteel financiële steun van consumenten om namens alle gedupeerden een rechtzaak aan te spannen tegen ABN AMRO. Aanmelden kan op www.bankrenteterug.nl.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet