Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Variabele hypotheekrente hoger dan vijf jaar vast?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 9 januari 2008
Bij het afsluiten of verlengen van uw hypotheek moet u kiezen wat u wilt met de rente. Moet deze voor een aantal jaren vastgezet worden of wilt u een variabele rente betalen? De variabele rente beweegt mee met wat er in de rentemarkt gebeurt; elke maand of elk kwartaal wordt er een nieuw rentepercentage in rekening gebracht.

Dat is prettig als de rente daalt en jammer als de rente stijgt. Omdat u dit risico neemt is het doorgaans zo dat de variabele rente lager is dan wanneer u kiest voor een rentevastperiode. Bij langer vastzetten krijgt u zekerheid en voor die zekerheid wordt een renteopslag in rekening gebracht.

Op dit moment speelt het vreemde verschijnsel dat er nauwelijks verschil is tussen de variabele rente en die voor bijvoorbeeld 5 jaar vast. Dat is niet vreemd: de Euribor (basis voor de variabele rente) ligt nagenoeg gelijk aan de rente voor 10-jarige Staatsleningen (kapitaalmarktrente, basis voor langere rentevasttarieven). Sterker nog: er zijn geldverstrekkers waarbij de variabele rente hóger is dan de vijfjaarsrente. Dat is een beetje vreemd, omdat de algemene verwachting in de markt is dat de hypotheekrente zal gaan stijgen in de komende jaren. Nu is het lastig om variabele rentetarieven van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Er zijn er een aantal die heel helder zijn in de vaststelling: het Euribor-tarief met een vaste opslag. Juist bij díe banken is de variabele rente op dit moment hoger dan de vaste.

Dit heeft ongetwijfeld te maken met de moordende concurrentie op de hypotheekmarkt. Aan het vaste systeem van de variabele rente tornen bovengenoemde instellingen niet, maar de tarieven voor de langere rentevastperiodes hebben geen vaste bepalingswijze. Daarbij wordt gekeken naar allerlei factoren. Naar de kapitaalmarktrente maar ook naar de concurrenten en naar de capaciteit (als hypotheekafdelingen niets te doen hebben is dat ook geld weggooien). En vergeet niet dat de bank een klant met een langere rentevastperiode ook langer vasthoudt. Dat is een extra reden om op de langere rentevastperiodes een lagere marge te accepteren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet