Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vaste of variabele hypotheekrente?

Auteur: Mister Money Maandag 4 januari 2010
Bijna iedereen die een eigen woning gaat kopen, moet om deze te kunnen bekostigen een hypotheek afsluiten. Maar welke? Het aanbod is enorm. Als je eenmaal weet waar én welke hypotheek je gaat nemen, ben je er nog niet. De volgende vraag komt alweer om de hoek kijken: neem je een hypotheek met een variabele rente óf kies je voor een rentevast periode?

Rente vast of variabel? Deze vraag heeft iedereen met een hypotheek zichzelf gesteld. Aan zowel vast als variabel zijn voor- en nadelen gebonden. Een hypotheek met een rentevast periode biedt zekerheid, je weet exact hoeveel geld je iedere maand verschuldigd bent. Het nadeel van een rentevaste periode is dat je (in eerste instantie) een hogere rente moet betalen. De regel is: hoe langer je de rente vast zet, hoe hoger deze zal zijn. Dit komt omdat je een zekerheid inkoopt.

Op de langere termijn kan dit nadeel verdwijnen. Ook al stijgt de hypotheekrente met vijf procent, jij blijft gewoon hetzelfde percentage betalen. Dit percentage heb je immers afgesproken. Daartegenover staat wel dat een rente daling sterk in je nadeel kan werken, want ook dan blijf je gewoon hetzelfde percentage betalen.

Als je besluit een hypotheek met een variabele rente te nemen, dan weet je niet precies hoeveel je elke maand aan hypotheekrente kwijt bent. Bij een variabele rente ben je afhankelijk van de geldende rentetarieven. Stijgt of daalt het rentetarief waaraan de bank haar variabele hypotheekrente heeft gekoppeld, dan zal het hypotheekrente tarief ook stijgen of dalen.

De tussenvorm
De vraag: ‘rentevast of variabel?’ is erg belangrijk als je een hypotheek afsluit en bepaalt een deel je financiële situatie voor de toekomst. Naast de keuze tussen vast of variabel bestaat er ook nog een derde mogelijkheid die door veel hypotheekverstrekkers wordt aangeboden: de flexrente.

Een flexrente heeft als kenmerk dat gedurende een bepaalde periode (meestal tussen de vijf jaar de gehele looptijd van de hypotheek) wordt vastgezet. Dit klinkt in eerste instantie hetzelfde als een hypotheek met een vaste rente, maar dat is het niet. Bij flexrente wordt namelijk afgesproken dat als de hypotheekrente sterk stijgt of daalt, zo tussen de één en twee procent, het afgesproken rentepercentage aangepast mag worden. Bij flexrente kan je dus wel te maken krijgen met renteschommelingen.

De keuze voor een rente vaste, variabele of flexrente is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Als de hypotheekrente erg laag staat wordt er vaker gekozen voor een langere vaste periode. Nieuwsgierig naar de rentestanden op dit moment? Klik hier voor een actueel overzicht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Loyaliteit geeft soms nog steeds nadeel
Kies uw rentevastperiode

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht