Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vaste opslag niet zo vast

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 12 november 2008
Verontwaardiging onder de klanten van Obvion Hypotheken met een variabele rente. De hypotheekverstrekker werkt met een vaste opslag op het Euribor-tarief, een systeem dat in het algemeen als het meest betrouwbare gezien wordt voor het vaststellen van de variabele hypotheekrente. Anders kan de geldverstrekker immers naar willekeur de variabele rente bepalen en heb je als klant geen enkel houvast.

Een aantal geldverstrekkers hanteert daarom het systeem van de vaste opslag. Europees wordt het Euribor-tarief bepaald en met een vaste opslag is het volkomen onafhankelijk en duidelijk wat de rente wordt voor de variabele hypotheken. Nu blijkt die vaste opslag niet zo vast te zijn: Obvion heeft de opslag in één keer met 0,7% verhoogd! Dat scheelt nogal in de maandlasten van de variabele hypotheken en dat is niet waar de klanten rekening mee gehouden hadden.

Wat blijkt? In de kleine lettertjes van de hypotheekvoorwaarden staat dat de geldverstrekker dit recht heeft. En er zijn meer banken waarbij dit in de voorwaarden staat – die ook overwegen dezelfde stap te zetten. Het is wel te begrijpen: het Euribor-tarief is waarschijnlijk in de huidige marktsituatie niet meer representatief voor de rente die de banken in werkelijkheid moeten betalen om gelden binnen te halen. De banken onderling hebben immers nogal moeite om elkaar te vertrouwen en rekenen forse risico-opslagen. Die extra te betalen rente wil een bank natuurlijk niet voor eigen rekening nemen – dus berekenen ze die door aan de klanten met een variabele rente. Kennelijk was de marge die de vorige vaste opslag (0,65%) gaf niet meer genoeg voor Obvion en pasten ze die maar direct flink aan (naar 1,35%).

Zijn er nog mensen met een variabele rente dan? Kennelijk wel. En dikke kans dat Obvion graag ziet dat ze hun rente gaan vastzetten voor een langere tijd. De verhoging van de opslag is een duidelijk zetje in de rug om die stap te zetten. Want tja, oversluiten naar een andere geldverstrekker kost ook wel weer heel veel geld. En dat weet Obvion ook wel.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet