Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vastgoed-cv’s populair ondanks flinke risico’s

Auteur: Mister Money zondag 23 december 2012
Beleggen in vastgoed-cv’s heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen. Sinds 2000 hebben Nederlanders zelfs circa anderhalf miljard euro via een cv in commercieel vastgoed gestoken. Dat is opvallend omdat de risico’s van deze bijzondere beleggingen er bepaald niet kleiner op zijn geworden.

Via een vastgoed-cv kun je vrij eenvoudig beleggen in vastgoed. Je participeert samen met nog een aantal investeerders in een cv en wordt daarmee voor een deel eigenaar van een kantoorpand, winkelcentrum of appartementencomplex. Dat maakt het mogelijk om direct te investeren in vastgoed dat anders financieel onbereikbaar zou blijven. De beheerder van de cv zorgt voor de exploitatie en de uiteindelijke verkoop van het pand. Je hoeft als belegger dus weinig anders te doen dan de looptijd uit te zitten.

Flinke rendementen
Het rendement bestaat uit de opbrengsten van de verhuur en de uiteindelijke verkoop van het pand. Die worden aan het eind van de looptijd of tussentijds verdeeld onder alle deelnemers. Uiteraard wel na aftrek van alle kosten en beheervergoedingen.

Vastgoed-cv’s staan bekend om de hoge beloofde rendementen. Deze kunnen in het prospectus vaak oplopen tot wel 15 procent of meer. Dat heeft de afgelopen jaren veel beleggers aangetrokken die na de beursmalaise een vastgoed-cv als een aantrekkelijk alternatief voor beleggen in effecten zagen.

De vraag is echter of aanbieders van vastgoed-cv’s de beloofde rendementen wel waar kunnen maken.

Bijzonder risicovol
De populariteit van vastgoed-cv’s onder beleggers is opvallend omdat de risico’s die aan deze bijzondere beleggingsvorm kleven aanzienlijk zijn. Volgens de AFM worden de voorgespiegelde rendementen onvoldoende onderbouwt en worden de risico’s niet inzichtelijk genoeg gemaakt. Dat maakt deze beleggingsvorm bijzonder risicovol, meent de toezichthouder. Want beleggers in vastgoed-cv’s zijn wat betreft hun investeringsbeslissing in belangrijke mate afhankelijk van de informatie die de aanbieder hen verstrekt.

Ook is volgens de AFM vaak niet duidelijk hoe de kosten die aanbieders van vastgoed-cv’s rekenen, precies zijn opgebouwd en hoe deze aan het eind van de looptijd het resultaat zullen beďnvloeden. Daarbij blijken deze kosten ook nog eens per aanbieder fors te verschillen.

Een ander risico van beleggen in vastgoed-cv’s is dat de waarde van onroerend goed afhankelijk is van de huuropbrengsten. Bereid je dus goed voor op je vastgoedbelegging!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Scheeps-cv: een slimme investering?
Tien vragen over beleggen in cv’s
Beleggen in een film CV


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers