Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

VEB: “Leegloop Damrak nadeling voor economie”

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 29 maart 2006
De Amsterdamse beurs loopt langzaam maar zeker leeg. In vijf jaar tijd zijn er 48 bedrijven van de beurs verdwenen. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil daarom dat de overheid actie onderneemt met fiscale voordelen voor investeerders in jonge bedrijven.

In de afgelopen vijf jaar is het aantal bedrijven dat van de Amsterdamse beurs is verdwenen, steeds groter geweest dan het aantal nieuwkomers. Daardoor is het totaal aan beursnoteringen in vijf jaar tijd gedaald van 199 naar 137. Door fusie, faillissement of door een overname bod zijn in totaal 48 bedrijven van de beurs verdwenen. Bedrijven als VendexKBB en P&O Nedlloyd behoorden daartoe. De leegloop lijkt een trend, die ook in 2006 verder doorzet. In de eerste drie maanden van dit jaar, verdwenen al acht bedrijven van de beurs.

Oorzaken voor de leegloop op de Euronext Amsterdam zijn volgens de VEB ondermeer de verscherpte regelgeving (AFM, Tabaksblad), schaalvergroting en de relatief lage waardering van Nederlandse beursfondsen. Ook hebben beursnoteringen momenteel weinig meerwaarde omdat investeringen voor groei niet nodig zijn.

Steun
De VEB die meent dat het verdwijnen van de bedrijven van de Amsterdamse beurs nadelig is voor de Nederlandse economie, pleit voor actie. Zo zou ook de overheid een handje kunnen helpen om de leegloop te stoppen. Bijvoorbeeld door investeerders in jonge en groeiende bedrijven fiscaal te belonen. Dit zou de beursgang van beleggingen in jonge onderneming kunnen bevorderen. De VEB verwijst in haar pleidooi ook naar de Franse en de Britse beurzen, die al langer van dit soort fiscale stimulansen hanteren.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet