Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Veel duiten in het nostalgische zakje tijdens jubileum Nibud

Auteur: Mister Money Dinsdag 17 november 2009
Nieuwslezer Philip Freriks noemde het Nibud ooit weleens de ‘nationale bewaking van de huishoudportemonnee.’ Met dit kenmerkende citaat omschrijft bestuursvoorzitter Ton Oster de essentie van het instituut in zijn openingswoord tijdens de viering van het dertigjarig jubileum van het Nibud. En zoals dat hoort bij een ‘verjaardag’ kijkt ook Oster deze dag terug en vooruit. “Vroeger associeerde men het Nibud nog weleens met de chips Nib-its”, grapt hij. Inmiddels weet zo’n negentig procent van de Nederlanders het financiële instituut goed te vinden. In goede en slechte economische tijden. “We zullen dan ook altijd een cruciale taak hebben.”

Na de toespraak van Oster is de viering van dertig jaar Nibud, in het Utrechtse Geldmuseum, voor geopend. Special gast is prinses Máxima, die echter geen actieve rol heeft en slechts aandachtig luistert naar andere sprekers. Want het zijn vooral woorden die vandaag rollen, geen geld. De volgende in het rijtje is minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hij vervangt minster van Financiën Wouter Bos, die verstek laat gaan vanwege het AOW-debat. Plasterk haakt in op de historische toon die Oster heeft ingezet en spreekt vooral zijn bewondering uit voor de vroegere huisvrouwen: “Zij waren eigenlijk allemaal kleine Dreesjes, die de uitgaven moesten managen in een tijd dat er weinig geld was voor nieuwe dingen.”

Hij benadrukt ook dat armoede nog steeds bestaat in Nederland, ondanks de toegenomen welvaart: “Bijna twintig procent van de mensen kent geldproblemen, veertig procent is er in ieder geval op achteruit gegaan door de huidige crisis. De financiële wereld is ook veel complexer geworden. Natuurlijk moet de overheid zorgen voor transparantie, maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt bij de consument. Daarom is het Nibud ook zo’n belangrijk instituut. Dat draagt bij aan het creëren van financieel bewustzijn.” Ook Heleen Buijs, directeur van het Geldmuseum doet een duit in het nostalgische zakje. Zij spreekt vooral over het vroeger veel en nog steeds gebruikte huishoudboekje. “ Het toverwoord was budgetteren”, zo vat zij de vroegere tijdsgeest samen. “Maar er is veel veranderd. De doelgroep en de methodes om die te bereiken, zijn ook behoorlijk uitgebreid. De boodschap blijft echter nog altijd: hoe ga je met je geld om?”

Na de pauze, waarin de tijdelijke tentoonstelling over dertig jaar Nibud bekeken kan worden (vanaf de ingang bereikbaar via de toepasselijke ‘gulden middenweg’), richten de volgende sprekers zich vooral op het heden en de toekomst. Nibud-directeur Gerjoke Wilmink presenteert de uitkomsten van het onderzoek ‘Geldzaken in de praktijk’, dat kennis geeft over de financiële administratie, houding en het spaar-, betaal- en leengedrag van huishoudens. Als laatste neemt prof. Prast van de Universiteit Tilburg het stokje over en geeft haar visie op de ‘ toekomst van huishoudboekje’ door middel van inzichten in de gedragseconomie. Zij pleit ervoor om beter in te spelen op de irrationele neiging die mensen hebben op geldgebied. “De kat wordt steeds meer op het spek gebonden en de bankiertechnologie is niet neutraal. Sturingsmechanismen zijn daarom noodzakelijk.” Met dat vrijblijvende advies besluit het Nibud de officiële viering van zijn dertigjarig bestaan. Maar er volgt ongetwijfeld een volgende.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
Officiële vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet