Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Veel mensen lopen sociaal krediet mis

Auteur: Annette Zeelenberg (ATZ Tekst) Vrijdag 9 november 2007
Veel mensen die niet bij een ‘gewone’ bank terecht kunnen voor een lening, weten hun weg niet te vinden naar de volkskredietbanken. Daardoor kloppen ze vaak noodgedwongen aan bij aanbieders van speciale en erg dure leningen. “Zonde”, zegt Ger Jaarsma van de Volkskredietbanken (NVVK). “Want veel van deze mensen kunnen in aanmerking komen voor een sociale lening”.

Een sociale lening van de volkskredietbank is in principe bestemd voor mensen met een lager inkomen of schulden. Vandaar de benaming sociaal. Maar ook hogere inkomens hebben er onder voorwaarden recht op. Bijvoorbeeld wanneer ze een negatieve BKR-codering hebben of als een borgstelling ontbreekt. De sociale lening is er dus voor iedereen die niet bij een reguliere, commerciële bank terecht kan, maar toch noodgedwongen geld moet lenen.

Sociaal krediet onbekend
Juist deze huishoudens blijken volgens Jaarsveld het sociaal krediet vaak niet of nauwelijks te kennen. Zij kunnen meestal geen lening afsluiten bij een reguliere, commerciële bank. Wie toch noodgedwongen geld moet lenen, zoekt zijn heil al snel bij speciale aanbieders die in ruil voor een fiks hogere rente toch een krediet willen verstrekken. Aanbieders van bijvoorbeeld ‘BKR-leningen’ en leningen via internet, schieten momenteel als paddestoelen uit de grond.

Onverantwoorde leningen
Het is een doorn in het oog van Ger Jaarsma. “Want deze mensen kunnen vaak prima bij de volkskredietbanken terecht, zegt hij. Jaarsma is zeker niet blij met nieuwe initiatieven zoals Boober en Ferratum, die hij cowboys noemt. “Deze onverantwoorde leningen moeten we niet willen. De markt is voor consumenten ook steeds onoverzichtelijker geworden. Voor de kredietbanken ligt er dus nog altijd een heel duidelijke maatschappelijke taak”.

Sociale lening in het slop
Vreemd is het niet dat de sociale lening relatief onbekend is. “De gemeentelijke kredietbanken zijn zich door de toename van het aantal mensen met schulden, steeds meer gaan richten op schuldhulpverlening”, legt Jaarsma uit. De oorspronkelijke taak van de volkskredietbanken – het verstrekken van kredieten - is hierdoor in het slop geraakt. “Het marktaandeel van de volkskredietbanken is nog maar minder dan 1 procent. Weinig mensen associëren de volkskredietbank nog met de sociale lening”, aldus Jaarsma.

Eén sociale bank
Om consumenten beter de weg te wijzen naar de volkskredietbank, is in 2005 één centrale sociale bank opgericht: de Sociale Bank Nederland (SBN). Deze bank gaat de sociale lening actief promoten. Veertien gemeentelijke kredietbanken hebben zich tot nu toe bij de SBN aangesloten, waaronder die van de drie grote steden. De bedoeling is dat de overige banken volgen.

Lees verder: Alternatief voor dure lening: sociaal krediet

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
Financiële opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet