Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vergrijzing vormt bedreiging woningmarkt

Auteur: Mister Money woensdag 17 juli 2013
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt dat de vergrijzing op korte termijn zorgt voor een geringe doorstroming op de woningmarkt. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot waardedalingen en leegstand.

Doordat ouderen niet of nauwelijks nog verhuizen, draagt de vergrijzing bij aan de geringe doorstroming op de woningmarkt. Veel woningen in vergrijsde regio’s blijven hierdoor bewoond. Op termijn echter, wanneer de babyboomers overlijden of verhuizen naar een zorginstelling, leidt de vergrijzing tot veel vrijstaande woningen en daarmee mogelijk tot dalende woningprijzen.

De verwachting is bijvoorbeeld dat er in vanaf 2030 ongeveer 53.000 koopwoningen per jaar vrij komen. Zonder ingrijpen van de overheid kan dit aanbodoverschot er dan toe leiden dat de waarde van woningen, dat huiseigenaren problemen krijgen met het verhuren van woningen en dat er een enorme leegstand ontstaat. Vooral de zogenoemde krimpregio’s, regio’s die al snel te maken krijgen met afname van de bevolkingsomvang, worden hiermee geconfronteerd.

Vergrijzing woningmarkt – Eigenwoningbezit ouderen


Het aandeel eigenwoningbezit onder ouderen is de laatste tientallen jaren flink toegenomen. Waar in 1981 nog geen derde van de 65-plussers een eigen koopwoning had, ligt dit percentage in 2012 op bijna 50 procent. Daarnaast stijgt de hypotheekschuld onder ouderen. Vorig jaar had slechts een derde van de huiseigenaren tussen de 65 en 74 jaar een hypotheek vrij huis. In 1986 gold dit bijvoorbeeld nog voor ruim twee derde van hen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hypotheken voor senioren
Huizenprijzen in juli omhoog
Kopen of huren? Starter kiest vaker voor huren
Daling hypotheekrente niet voldoende
Vaker gedwongen verkoop woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht