Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Verkiezingen: wat willen de partijen met de AOW-leeftijd

Auteur: Mister Money dinsdag 28 augustus 2012
De verkiezingsstrijd is weer losgebarsten. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september, hebben alle partijen hun verkiezingsprogramma's bekend gemaakt. MisterMoney.nl inventariseerde wat de partijen willen met de AOW-leeftijd.

VVD

De VVD is in de peilingen op dit moment de grootste partij. De liberalen willen de AOW-leeftijd versneld verhogen naar 67 jaar in 2018. In het Lenteakkoord was afgesproken de AOW-gerechtigde leeftijd te verhogen naar 67 jaar in 2023. Ook na 2018 wil de VVD dat de AOW-leeftijd gekoppeld blijft aan de levensverwachting

SP

De tweede grote partij in de peilingen in de socialistische SP. De partij wil de AOW-leeftijd in elk geval tot 2020 op 65 jaar houden.

PVV

De enige partij waarbij de SP steun vindt voor dit plan is de PVV van Geert Wilders. Deze partij wil ook de AOW-leeftijd op 65 jaar houden, maar tekent daarbij wel aan de het mogelijk moet worden om eerder of later te stoppen met werken. In ruil daarvoor wordt de AOW-uitkering gekort (bij eerder stoppen) of verhoogd (toeslag bij langer doorwerken).

PVDA

De Partij van de Arbeid (PVDA) wil de AOW-gerechtigde leeftijd gefaseerd verhogen. Eerst met een half jaar in 2017 en daarna in 2020 en 2022 opnieuw met een halfjaar. In 2025 komt de AOW-leeftijd dan uit op 67 jaar.

CDA

Ook het CDA is voor een gefaseerde verhoging, alleen kiest deze partij voor een verhoging naar 66 jaar in 2015 en vervolgens naar 67 jaar in 2020.

D66

De democraten van D66 geven ook aan de AOW-gerechtigde leeftijd gefaseerd te willen verhogen, alleen noemt ze geen specifieke leeftijden en jaartallen in haar verkiezingsprogramma. Net als de PVV, wil D66 dat mensen de vrijheid krijgen om zelf te kiezen wanneer zij hun AOW laten ingaan in ruil voor een korting of een toeslag op de uitkering. 

GroenLinks

GroenLinks geeft als enige aan zich specifiek te willen houden aan de afspraken in het Lenteakkoord. Ook wil de partij dat ouderen met een goed inkomen op termijn gaan meebetalen aan de AOW.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet