Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Boete geschrapt: Verkoper kan goedkoper van makelaar af

Auteur: Annette Zeelenberg Woensdag 21 december 2005
Wie voorheen een opdracht teruggaf aan zijn makelaar, moest daarvoor een boete betalen. Daar komt volgend jaar verandering in. De makelaarsverenigingen NVM, VBO en LMV hebben het boetebeding uit hun algemene voorwaarden geschrapt. Dit maakt het voor verkopers goedkoper om van hun makelaar af te komen. Ook komt er een nieuwe geschillencommissie voor de makelaardij.

De nieuwe regel maakt onderdeel uit van de nieuwe consumentenvoorwaarden die de grote makelaarsverenigingen samen met de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben opgesteld. Als een huizenbezitter een verkoopopdracht intrekt en vervolgens zelf zijn eigen huis verkoopt, hoeft hij geen schadevergoeding meer te betalen aan de afgewezen makelaar. Alleen als de makelaar kan bewijzen dat de verkoop het gevolg is van zijn inspanningen, kan de courtage alsnog doorberekend worden. Voorheen lag dit precies andersom. Het schrappen van het boetebeding maakt het voor consumenten dus eenvoudiger en goedkoper om van hun makelaar af te komen.

Verwarring
De NVM die vreest voor verwarring, benadrukt in een reactie dat er weldegelijk kosten verbonden kunnen zijn aan intrekking van de opdracht. "Een makelaar heeft recht op de vergoeding van de reeds gemaakte kosten voor bijvoorbeeld advertenties. Daarnaast heeft de makelaar bij intrekking van de opdracht recht op (een deel van het) loon, als hij dat van te voren is overeengekomen", aldus de NVM.

Nieuwe geschillencommissie
In de nieuwe consumentenvoorwaarden is ook een onafhankelijke geschillencommissie opgenomen. Hiermee moeten geschillen tussen makelaars en consumenten eenvoudiger en goedkoper opgelost gaan worden. Nieuw is ook dat de geschillencommissie uitspraken kan doen over notageschillen en schadevergoedingen tot tienduizend euro kan toekennen. De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt de nieuwe consumentenvoorwaarden een belangrijke verbetering. "Deze zorgen voor evenwicht in rechten en plichten van consument en makelaar. Het is een belangrijke stap voorwaarts in verbetering van de rechtspositie van de consument", aldus een woordvoerder van VEH.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Consumptief deel in je hypotheek? Ga aflossen
Wist u dat een flexibele hypotheek voordelig kan zijn?
Wist u dat de bijkomende woonlasten stijgen?
Wist u dat de woonlasten in 2008 stijgen?
Wist u dat de borgtochtprovisie in 2008 stijgt?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet