Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Ongeluk(je) met je auto: verlies van no-claim?

Auteur: Mister Money woensdag 4 december 2013
Na een botsing met een andere auto waarbij de blikschade beperkt is, ben je misschien geneigd om de schade onderling te regelen. Je voorkomt daarmee immers dat je je no-claimkorting verliest en dus duurder uit bent met je autoverzekering. Toch is dat niet altijd een slimme oplossing.

Enkele verzekeraars bieden een zogenaamde no-claimverzekering aan. Je betaalt hiervoor een kleine premie waardoor je in een jaar één keer schade kunt claimen zonder je no-claimkorting kwijt te raken. Als je deze verzekering hebt afgesloten is er natuurlijk niets aan de hand wanneer je de schade claimt.

Maar bij de meeste autoverzekeraars heeft het claimen van schade veelal wél gevolgen voor je no-claimkorting. Onafhankelijk van de hoogte van het schadebedrag. Je valt een paar treden terug op de bonus/malus ladder en gaat dus meer premie betalen voor je autoverzekering. Dat is ook het geval als je verzekeraar een vergoeding aan de tegenpartij moet uitbetalen.

Zelf regelen
Soms weegt de extra premie die je de komende jaren moet betalen niet op tegen de kosten van schade. Je zou dan inderdaad voordeliger uit zijn met zoín onderhandse regeling met de andere partij. Stel dat jij schuldig bent aan de aanrijding en jullie hebben beiden schade. Je betaalt aan de tegenpartij een bedrag om de schade te laten herstellen en je eigen schade betaal je uit eigen zak. Daarmee is de zaak dan afgedaan. Je hoeft zo je verzekering niet aan te spreken en behoud je dus de no-claimkorting. Er zijn echter een paar redenen om niet op zoín voorstel in te gaan.

1) Misschien toch niet schuldig
Het kan zijn dat je denkt schuldig te zijn aan het ongeluk, maar je dat voor de wet niet bent. In dat geval zou er géén sprake zijn van een terugval op de bonus/malus ladder. De verzekeraar kan namelijk de volledige schade op de ander verhalen en daarmee blijft jouw no-claimkorting in tact. Laat daarom de verzekeraar vaststellen of je aansprakelijk bent voor de schade of niet. De kwestie van de aansprakelijkheid is niet altijd zo helder als het lijkt.

2) Schade valt hoger of lager uit
Wellicht valt de schade aan je eigen auto hoger uit dan je op het moment van het ongeluk had ingeschat. In dat geval was je misschien gunstiger uit geweest door schade wél te claimen. Het kan ook zijn dat jij een bedrag van de tegenpartij ontvangt, maar dat de schade in werkelijkheid veel hoger uitvalt. In dat geval heb je jezelf te kort gedaan.

TIP: beslis achteraf
Je krijgt nŠ de uitbetaling van de verzekeraar altijd nog de gelegenheid om de schade uit eigen zak te betalen. Je kunt dus ook achteraf nog beslissen of je de schade zelf betaalt. Vraag je verzekeraar of tussenpersoon om te berekenen wat het verlies van je no-claimkorting je de komende jaren gaat kosten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ongeluk(je) met je auto: regel dit eerst!
Ongeluk(je) met je auto: schade claimen
Ongeluk(je) met je auto: wie is aansprakelijk?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet