Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

‘Vermogensbelasting moet omlaag’

Auteur: Mister Money dinsdag 18 juni 2013
Het fictieve rendement van 4 procent dat de Belastingdienst hanteert voor de de vermogensrendementsheffing in box 3 moet omlaag. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het rapport dat de commissie-Van Dijkhuizen maandagavond heeft overhandigd aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.

De commissie- Van Dijkhuizen heeft in opdracht van het vorige kabinet uitgezocht hoe het belastingstelsel kan worden vereenvoudigd. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen die de commissie voorstelt.

Box 1

In box 1 waarin de inkomstenbelasting wordt geheven stelt de commissie de volgende aanpassingen voor:

 • Het schijven systeem wordt vereenvoudigd naar twee schijven. Voor de laagste tarief geldt een tarief van 37 procent (deze loopt tot een inkomensgrens van 60.000 euro). Het tarief in de tweede schijf wordt 49 procent.
 • Het lagere schijftarief voor gepensioneerden wordt geschaft door dit tarief in 18 jaar tijd geleidelijk te verhogen naar 37 procent.
 • De hypotheekrenteaftrek wordt gemaximaliseerd op 37 procent en de hypotheek moet in 30 jaar worden afgelost. Dit moet ook gaan gelden voor bestaande gevallen.
 • De rente over een restschuld blijft na verkoop van de woning nog 12 jaar aftrekbaar.
 • De overdrachtsbelasting wordt afgeschaft

Box 2

In box 2 worden de inkomsten uit aanmerkelijk belang belast. Dit zijn aandeelhouders van bedrijven met een aandelenkapitaal van ten minste 5 procent. Als deze ook nog zelf werkzaam is in het hetzelfde bedrijf worden zij directeur-grootaandeelhouder (DGA) genoemd. Ten aanzien van de DGA stelt de commissie de volgende wijzigingen voor:

 • De korting op het ‘gebruikelijk loon’ dat de DGA zichzelf moet toekennen wordt verlaagd van 30 naar 10 procent.
 • Ook gaat deze groep in box 2 belasting betalen over het vermogen dat in het bedrijf zit.

Box 3

In box 3 wordt belasting geheven over vermogen, zoals spaarrekeningen en beleggingen van particulieren. Ten aanzien van de vermogensrendementsheffing oppert de commissie-Van Dijkhuizen de volgende maatregelen:

 • Het fictief procent dat fiscus hanteert om de vermogensrendementsheffing te behalen moet niet langer vast staan op 4 procent, maar vanaf 2015 worden gekoppeld aan het gemiddelde vijfjaarsrendement op spaarrekeningen. Dit zou volgend jaar 2,4 procent zijn.
 • In 2014 wordt dit percentage echter slechts verlaagd van 4 naar 3 procent, omdat de commissie niet voldoende financiering heeft kunnen vinden om het tarief dan al verder te verlagen.
 • De eigen woning moet in box 3 komen. Omdat de huizenmarkt nog te zwak wordt deze maatregel vooralsnog echter uitgesteld.
 • De ouderentoeslag op het heffingsvrij vermogen kan op den duur komen te vervallen.

Toeslagen

Ook het systeem voor de toeslagen, zoals zorg- en huurtoeslag, moet grondig worden hervormd, stelt de commissie. Ze pleit voor de volgende wijzigingen:

 • Zorg-, huur- en kindgebonden toeslag worden samengevoegd in één huishoudtoeslag.
 • De hoogte van de huishoudtoeslag wordt geleidelijk afgebouwd naarmate een huishouden meer gaat verdienen.
 • Zorgtoeslag moet direct worden uitgekeerd aan de zorgverzekeraar en niet meer aan de consument.
 • De mogelijkheid moet worden onderzocht om huurtoeslag rechtstreeks uit te keren een woningcorporaties.

Overig

Het lage en het hoge btw-tarief worden met twee procent verhoogd. Het lage btw-tarief gaat daarmee van zes naar acht procent en het hoge btw-tarief gaat van 21 naar 23 procent.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Vrijstellingen vermogensrendementsheffing 2017
Belasting over beleggingen in 2014 - Uitleg en tips
Beleggen en de fiscus 2013
Beleggen en de fiscus 2012
Beleggen en de fiscus 2011


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers