Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Verschillen nieuwbouw en bestaande bouw

Auteur: Ivo van Vugt maandag 2 december 2013
Mensen kunnen om diverse redenen een keuze maken tussen het kopen van bestaande bouw of nieuwbouw. De redenen daarvoor zijn erg uitlopend. Aspirant kopers moeten een afweging maken tussen de voor- en nadelen tussen beide. In dit artikel gaan we kort in op enkele verschillen.

Algemene verschillen
Ten eerste is het verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw voornamelijk een smaakkeuze. Nieuwbouw kun je afstemmen op je eigen smaak. Je bent de eerste bewoner van het pand. Niet voor iedereen is dit een optie. Zij zoeken liever de sfeer van een jaren '30 huis op.

Een ander algemeen verschil is dat nieuwbouwgrond in Nederland schaars is, zeker als je zélf wilt gaan bouwen. Daarnaast komen de bouwvergunningen ook niet aanwaaien. Grote nieuwbouwprojecten zijn er wel (denk aan de Vinex-locaties) of bepaalde stadsvernieuwingen.
Ook is er een groot verschil in levertijd. Dit kan bij bestaande bouw al heel vlot zijn, terwijl je bij nieuwbouw regelmatig een jaartje kunt wachten. Daarnaast kan de bouw altijd uitlopen. Nieuwbouw biedt op dit gebied minder zekerheden.

Verschil in Kosten
Bij bestaande bouw heb je te maken met kosten koper (K.K). Het woord zegt het al; de kosten van de koop komen voor rekening van de koper. Naast de overeengekomen koopsom dient de koper dus de kosten voor de leveringsakte, de overdrachtsbelasting (2 procent) en de kosten van de eventuele financiering te betalen.

Bij nieuwbouw krijg je te maken met de koopsom Vrij Op Naam (V.O.N.) Dit zegt het al; de koper krijgt de woning vrij van kosten op naam. Ook is de koper geen overdrachtsbelasting verschuldigd, maar de verkoper ook niet. Wel dient de koper de kosten van de financiering voor zijn rekening te nemen.

Nadelen nieuwbouw
Naast een lange wachttijd, is ook het totale kostenplaatje van nieuwbouw niet gering. Je dient niet alleen de grond en de bouwtermijnen (inclusief btw) te betalen, maar ook extra kosten als renteverlies en meerwerk dienen te worden voldaan. Het totale kostenplaatje kan dan aardig oplopen. Ook is het maar de vraag of het eindresultaat je bevalt- je koopt immers vanaf papier. Ook hoor je vaak, dat in ene nieuwbouwwijk en niet veel 'sfeer' zit. De wijk moet immers nog groeien.

Nadelen bestaande bouw
Ook aan bestaande bouw zitten nadelen. Er bestaat een kans dat je (langdurig) moet verbouwen of dat je op kortere termijn bepaalde delen van het huis moet vervangen. Denk aan het dak, de leidingen of kunststof kozijnen. Voordeel is wel: What you see,is what you get!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Nieuwbouw: Vrij Op Naam kopen
Het kopen van een nieuwbouwwoning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht