Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vervalsen loonstrookje favoriete truc leningfraudeur

Auteur: Mister Money maandag 18 juli 2011
Sjoemelen met loonstrookjes is de meeste gebruikte truc die mensen gebruiken om toch een lening te krijgen of niet te hoeven terugbetalen, concludeert kredietverstrekker Freo. Andere veel voorkomende trucs zijn bankafschriften vervalsen, alimentatie verzwijgen en geld opnemen terwijl de aanvrager al overleden is.

Iedere week komt bij Freo wel een aantal aanvragen binnen waarbij sprake is van fraude, stelt de kredietverstrekker. In de meeste gevallen gaat het om gemanipuleerde loonstrookjes. Sommigen worden op amateuristische wijze bewerkt, bijvoorbeeld door tientallen procenten bij het salaris op te tellen, maar de optelsom onderaan de streep niet aan te passen.

Ook met bankafschriften wordt regelmatig gesjoemeld. Deze worden vervalst of gedeeltes ervan worden weggelaten. Verder wordt te betalen alimentatie soms verzwegen of worden complete identiteitsbewijzen vervalst met computerprogramma's als Photoshop.

Sommige vormen van fraude zijn echter moeilijker te herkenen. Hiervoor heeft Freo een special team van identiteitscheckers in dienst. Deze medewerkers zijn gespecialiseerd in het achterhalen van vervalste gegevens. ďHet meest extreme geval is dat we de afgelopen jaren zijn tegengekomen was iemand die zijn eigen dood in scene heeft gezet om de lening maar niet te hoeven aflossenĒ, zegt Guido Kersten, risk manager bij Freo.

Consequenties
Valsheid in geschrifte is een misdrijf volgens het Wetboek van Strafrecht en financiŽle instellingen zijn verplicht aangifte te doen als zijn dit constateren. Volgens Kersten onderschatten mensen vaak de gevolgen van het indienen van een aanvraag met vervalste gegevens. ďNaast een aangifte, worden bewezen fraudeurs EVA gemeld. Dat betekent dat zij een vermelding krijgen in een systeem dat wordt gebruikt door banken en verzekeraars. Een vermelding in dit systeem betekent dat banken en verzekeraars acht jaar lang geen zaken meer doen met deze persoon. Dat wil je echt koste wat het kost voorkomenĒ, zegt Kersten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
80 procent leent en spaart tegelijk
Onderzoek naar kosten creditcards
Gebruik van de creditcard in het buitenland
FinanciŽle opvoeding voorkomt schulden
Lenen eindelijk voordeliger

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet