Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wist u dat verzekeraars harder gaan optreden tegen fraude?

Auteur: Annette Zeelenberg Dinsdag 14 februari 2006
Fraude blijft een toenemend probleem in verzekeringsland. Vorig jaar kwamen er bij de verzekeraars 3.377 meldingen van fraude binnen. Dat is 58 procent meer dan in 2004. De verzekeraars hebben er schoon genoeg van. Ze hebben een plan opgesteld om de pakkans aanzienlijk te vergroten.

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars in haar vakblad Verzekerd. De belangenorganisatie ziet het aantal fraudemeldingen al jaren toenemen. In 2003 kwamen er in totaal nog 1.466 meldingen binnen, dat aantal is in nu opgelopen tot 3.377. De meeste fraudezaken komen voor in de branche motorrijtuigen (33,3 procent). Dat aantal is ten opzichte van een jaar eerder meer dan verdubbeld. Een goede tweede is fraude met reisverzekeringen.

De verzekeraars - die niet meer om de feiten heen kunnen - hebben afgesproken harder te gaan optreden tegen fraude. Het Verbond van Verzekeraars heeft daartoe een plan opgesteld. De pakkans moet daarmee over twee jaar vertienvoudigd zijn. Woordvoerder H. Zoontjes van het Verbond: "Het is nu nog veel te gemakkelijk om te frauderen. Dat moet veranderen. De totale kosten van fraude bij schadeverzekeringen komen neer op 1 miljard euro. Dat gaat ten koste van de premies van alle goedwillende verzekerden".

Grotere pakkans
De pakkans moet vooral vergroot worden door fraudebestrijding bij de verzekeraars zelf hoger op de agenda te zetten, vindt het Verbond. Ze zouden fraudecoŲrdinatoren meer bevoegdheden moeten geven en interne processen kunnen verbeteren. Het Verbond zou graag zien dat ook de kleinere fraudes harder worden aangepakt. Woordvoerder Zoontjes: "De kosten van kleine fraudes zijn weliswaar niet spectaculair, maar de frequentie ervan is erg hoog. De vakantieganger die onrechtmatig zijn zonnebril als gestolen opgeeft, moet daarom ook gepakt kunnen worden". Ook door informatie beter te delen met andere verzekeraars moeten fraudeurs vaker opgespeurd gaan worden.

Zwarte lijst
De verzekeraars gaan hun klanten laten zien dat het hen ernst is en dat fraude niet loont. Door middel van reclames en door klanten te wijzen op de consequenties. Interpolis begint daar binnenkort al mee. De Tilburgse verzekeraar waarschuwt haar klanten per brief dat het geen zaken wil doen met mensen die fraude plegen. "In de praktijk blijkt dat veel klanten zich niet of onvoldoende bewust zijn van de risico's die zij nemen", meent de verzekeraar. Zo zal Interpolis er op wijzen dat er bij fraude altijd aangifte gedaan wordt bij de politie. En dat de fraudeur op de zwarte lijst komt zodat ook andere verzekeraars op de hoogte zijn van de poging tot fraude. Dat zal het een stuk moeilijker maken om nog eens een polis af te sluiten.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wist u dat er een nieuwe tuchtraad is voor klachten?
Wist u dat niet alles onder het eigen risico zorg valt?
Wist u dat er een verplicht eigen risico is?
Wist u dat veel mensen de Europese Zorgpas niet kennen?
Wist u dat het verplichte eigen risico stapsgewijs wordt verhoogd?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet