Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Verzekeringen niet altijd even zinvol

Auteur: Mister Money Maandag 18 mei 2009
Nederlanders staan erom bekend zich graag in te dekken tegen de financiële gevolgen van risico’s. De verzekeringsbranche springt hier handig op in en brengt tal van verzekeringsproducten op de markt. Het is zelfs mogelijk om je verzekeringen te verzekeren. Een aantal van deze producten lijkt echter niet altijd even zinvol te zijn. Zo is er in veel gevallen sprake van dubbele dekking.

Een paar jaar geleden werd de no-claimverzekering bij de autoverzekering geïntroduceerd. Deze verzekering ‘beschermt’ de opgebouwde no-claimkorting van de autoverzekering. Wie een no-claimverzekering afsluit, kan één keer per jaar schade claimen met behoud van de bonuskorting. Er is echter wel verlies van schadevrije jaren. Hierdoor is het wisselen van verzekeraar minder aantrekkelijk geworden. De premie voor deze verzekering bedraagt ongeveer 10 procent van de netto premie. Een nadeel van deze verzekering is dat er niet altijd sprake hoeft te zijn van een voordeel. De premieverhoging kan bij schade namelijk onder de 10 procent uitkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de automobilist al een aantal schadevrije jaren achter zijn naam heeft staan.

Een ander verzekeringsproduct dat een tijdje geleden in de markt is gebracht is de ‘buiten-de-deur’ of ‘buitenshuisverzekering’. De premie van deze verzekering komt neer op ongeveer zeven euro per maand. Het nadeel van deze verzekering is dat er vaak sprake is van dubbele dekking. Een gedeelte van je inboedel (bijvoorbeeld 10 procent) is immers al gedekt buiten de deur. Ook een auto-, caravan- of reisverzekering biedt vaak uitkomst.

Bij de huisdierenverzekering kunnen eveneens vraagtekens worden gezet. Wie de voorwaarden goed doorneemt, ziet dat deze verzekering vaak niet rendabel is. Hoeveel er afdragen moet worden is afhankelijk het type huisdier, de leeftijd en het gewicht. Een jonge hond van 10 kilo kent een verzekeringspremie van ongeveer 15 euro per maand. In de voorwaarden staan veel uitsluitingen en daarnaast is er sprake van een aanzienlijk eigen risico per declaratie. Ook kent de verzekering een maximum uitkering. Lees daarom de uitsluitingen vooraf goed door.

De natura uitvaartverzekering is sinds dit jaar stukken minder aantrekkelijk geworden om af te sluiten. Voorheen had deze verzekering als voordeel dat de premie in bepaalde gevallen in aftrek kon worden genomen bij de Belastingdienst. Begin dit jaar is deze regel echter geschrapt. Hierdoor kan het voordeliger zijn om zelf voor je uitvaart te sparen via een bijvoorbeeld een uitvaartkostenverzekering. Deze keert een kapitaal uit om een uitvaartondernemer in te schakelen. Daarnaast heeft de uitvaartkostenpolis onder bepaalde voorwaarden nog wel een belastingvoordeel.

Wel of geen ‘zinloze’ verzekering?
Of een verzekering wel of niet zinvol is natuurlijk afhankelijk van de afweging die wordt gemaakt tussen de persoonlijke situatie, de hoogte van de premie en het willen nemen van risico. Een verzekering heeft pas zin op het moment dat je bij een schade denkt ervoor verzekerd te zijn en dat de verzekering ook daadwerkelijk naar verwachting uitkeert. Uiteraard zijn er altijd gevallen te bedenken dat een ‘zinloze’ verzekering wel uitkeert en een andere niet, maar door dubbele dekkingen te zoeken bij lopende verzekeringen en de uitsluitingen eens door te lezen, kun je je een goed beeld vormen of een verzekering zinvol is of niet.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis
Op vakantie tijdens EK-finale, behalve als oranje speelt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!