Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)

Auteur: Monique Vernooij Maandag 15 september 2008
De laatste tijd is er veel te doen rond de zogenaamde woekerpolissen. Beleggingsverzekeringen waarvan de kosten vele malen hoger bleken te zijn dan werd aangenomen. Frans Weekers, VVD-woordvoerder financiën houdt zich bezig met de wetgeving van financiële dienstverleners. Volgens hem zijn veel consumenten financieel analfabeet. Er wordt daarom door de politiek aangedrongen op extra transparantie-eisen om affaires zoals de woekerpolisaffaire in de toekomst te voorkomen. Met het oog op de recente ontwikkelingen vond er gisteren een gesprek plaats tussen Frans Weekers en Cees Bruil. Hij is ondernemer en oprichter van een nieuw bedrijfsconcept ZekerS (Sure4All.nl).

Bruil zegt met zijn concept het antwoord te hebben op de recente schandalen. “Het gaat erom dat zaken volledig transparant zijn, zodat de klant daadwerkelijk betaalt voor wat hij afneemt.” De provisies gaan volledig terug naar de consument en deze sluit een serviceabonnement af waarbij de kosten volledig transparant zijn.

Overheid
Weekers voelt zich als volksvertegenwoordiger niet aangesproken door de stelling dat de overheid mede schuldig is aan de problemen rond de woekerpolissen. “Ik voel me als volksvertegenwoordiger niet zozeer verwant met de staat, maar met het volk, de mensen in de samenleving. Als je het hebt over de overheid dan heb je het ook over de wetgever. En wetgeving komt in ons land tot stand tussen regering en volksvertegenwoordigers. Zij hebben in toenemende mate eisen gesteld rondom transparantie, bijvoorbeeld de financiële bijsluiter.”

De regering heeft op een bepaald moment een aantal fiscale regelingen beperkt. Deze regelingen hebben er aanvankelijk toe geleid dat veel mensen bepaalde polissen kochten. Sparen via de bank werd namelijk niet fiscaal begunstigd. Toen de fiscale regelingen werden beperkt was dat voor veel mensen een tegenvaller. Weekers snapt het verwijt wel, maar vindt het niet terecht. “Als de meerderheid van de Kamer vindt dat een fiscale regeling moet worden afgeschaft, dan moet die ook worden afgeschaft. Het probleem is dat verzekeraars niet helder hebben gecommuniceerd wat er aan de strijkstok blijft hangen en welke kosten in rekening worden gebracht.” Mensen wisten niet dat maar liefst 40 procent van de inleg niet werd belegd, maar op ging aan kosten voor bijvoorbeeld de bonus van de tussenpersoon en de overlijdensrisicoverzekering. Het gaat er volgens Weekers dus om dat wanneer je iets koopt, je ook weet wat je koopt. Volgens Weekers erkent Delta Lloyd met de schadeloosstelling dat er fouten zijn gemaakt in het verleden en dat het schoon schip wil maken. Bruil: “Delta Lloyd heeft zijn goede bedoelingen al eerder aangetoond door zich een jaar geleden al bij ons aan te sluiten, samen met Nationale Nederlanden, Fortis en ARAG”.

Kritisch
Zowel Weekers als Bruil zijn van mening dat je ook als consument een bepaalde verantwoordelijkheid hebt. Bruil: “Veel consumenten verliezen de realiteit een beetje doordat ze iets heel graag willen en om die reden niet kritisch genoeg zijn. Mensen moeten meer moeite doen om te weten wat ze kopen”. Ook over tussenpersonen valt het een en ander te zeggen. “Tussenpersonen moeten het belang van de consument dienen, niet het eigen belang. Ze mogen best goed verdienen aan een eerlijk en gedegen advies, maar geen knollen voor citroenen verkopen”. Weekers snapt dat je de klant niet wijst op alle alternatieven die concurrenten aanbieden, maar een tussenpersoon dient jou wel onafhankelijk en vooral eerlijk te adviseren.

Deel 2: Verzekeringsmarkt moet transparanter

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Verzekeringen niet altijd even zinvol
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis
Op vakantie tijdens EK-finale, behalve als oranje speelt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!