Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 2)

Auteur: Monique Vernooij Maandag 15 september 2008
De laatste tijd is er veel te doen rond de zogenaamde woekerpolissen. Beleggingsverzekeringen waarvan de kosten vele malen hoger bleken te zijn dan werd aangenomen. Frans Weekers, VVD-woordvoerder financiën houdt zich bezig met de wetgeving van financiële dienstverleners. Volgens hem zijn veel consumenten financieel analfabeet. Er wordt daarom door de politiek aangedrongen op extra transparantie-eisen om affaires zoals de woekerpolisaffaire in de toekomst te voorkomen. Met het oog op de recente ontwikkelingen vond er gisteren een gesprek plaats tussen Frans Weekers en Cees Bruil. Hij is ondernemer en oprichter van een nieuw bedrijfsconcept ZekerS (Sure4All.nl).

Onafhankelijkheid
Volledige onafhankelijkheid blijkt echter moeilijk te realiseren. Bruil: “Ik zal het initiatief waarmee ik bezig ben even als voorbeeld nemen. Ik ben voor 0 procent afhankelijk van enige provisie-inkomsten, maar ben ik daarmee helemaal onafhankelijk? Niet helemaal, ik ben uiteindelijk toch afhankelijk van wat verzekeraars mogelijk maken om aan mijn klanten aan te bieden.” Volgens Weekers kun je alleen onafhankelijk zijn ten aanzien van een bepaald assortiment aan producten. “Het zijn de bonussen die het gevaarlijk maken. Want stel nu dat je als tussenpersoon aan het eind van het jaar bij de ene verzekeraar bijna aan je bonus zit en bij de andere niet. Je moet als tussenpersoon over de moraliteit beschikken om onafhankelijk te willen zijn.”

Hoe de structuur met betrekking tot transparantie en bonusstructuur er wettelijk precies uit gaat zien is volgens Weekers nog niet duidelijk. “We zouden voor Prinsjesdag van minister Bos een brief krijgen met voorstellen, maar hebben die nog niet ontvangen. De komende weken zal hierover meer duidelijk worden.”

Delta Lloyd
Recentelijk is Delta Lloyd met een schikking gekomen om gedupeerden van woekerpolissen te compenseren. Of die schikking voldoende is, kan Weekers niet zeggen. Wel zijn volgens hem de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters tevreden met de schikking. “Het is nu aan de polishouders persoonlijk of ze tevreden zijn. Is dat niet zo, dan staat de weg open naar de rechter of de Ombudsman. Ik ben in elk geval blij dat er een doorbraak is bereikt”, aldus Weekers. Volgens Bruil staat of valt verzekeren met het vertrouwen dat mensen hebben in de verzekeraar in kwestie.

Beide partijen bevestigen de stelling dat er na Delta Lloyd meerdere verzekeraars over de brug moeten komen. Weekers: “Ik ben er stellig van overtuigd dat nu er een schaap over de dam is, er meer zullen volgen. De reden dat Delta Lloyd zo snel met een regeling is gekomen, is dat zij slechts 5 procent van de markt uitmaken. Je hebt er hele grote bij zoals Aegon en Nationale Nederlanden, waarbij het om heel veel geld gaat. Toch denk ik dat ze publicitair gewoonweg geen keus meer hebben”. Volgens Bruil moet je van goede huize komen om hier niet in mee te gaan. “Je koopt een verzekering omdat je zekerheid wil van een partij waar je vertrouwen in hebt. Deze mag daarom niet spelen met kleine lettertjes en moet er alles aan doen om transparant te zijn.” Volgens de Ombudsman mogen de totale kosten van een dergelijke polis maximaal 3,5 procent bedragen. Delta Lloyd zegt alle kosten die gemaakt zijn boven die 3,5 procent te compenseren. Weekers: “Ik denk dat waar Delta Lloyd nu mee is gekomen maatgevend is voor de gehele sector. Wanneer je de laatste bent die een schikking moet treffen, is de imagoschade die je daarmee oploopt zo groot dat dat heel onverstandig zou zijn. Er worden op dit moment nauwelijks nog van dit soort producten verkocht. Het is daarom van belang dat de hele kudde over de dam gaat, het boek gesloten kan worden en er gewerkt kan worden aan een beter imago.”

Wouter Bos
Weekers is van mening dat minister van Financiën Wouter Bos de woekerpolisaffaire niet goed heeft aangepakt. “Ik vind dat hij een aantal steken heeft laten vallen.” De Nederlandsche Bank en de AFM hebben de vinger op de zere plek gelegd door een studie te verrichten, daardoor is uiteindelijk het hele zaakje aan het rollen gekomen. Weekers: “Als je vervolgens ziet dat er sprake is van een hele affaire die ook nog eens enorm uit de hand kan lopen waardoor 6 miljoen polishouders zwaar gedupeerd kunnen raken, dan moet je ervoor zorgen dat de rust en het vertrouwen in de financiële markt en in de economie zo snel mogelijk wordt hersteld. De Kamer heeft daarom een aantal jaren geleden bij de toenmalige minister van Financiën Gerrit Zalm aangedrongen op een feitenonderzoek. Zalm is daarmee aan de slag gegaan en Bos heeft het onderzoek overgenomen toen hij is aangetreden. Het onderzoek zou nog voor het eind van het jaar zijn afgerond, maar het kwam er maar niet. Ik heb toen aangedrongen op een debat, waarin Bos zei dat het onderzoek compleet met namen en rugnummers er eind april zou komen. Toen het er weer niet kwam, bleek dat het ministerie van Financiën overhoop lag met de onderzoekers. Daarop is de AFM gevraagd het onderzoek te verrichten.”

Er zijn partijen die roepen dat het feitenonderzoek niet meer nodig is nu Delta Lloyd over de brug is gekomen. Toch vindt Weekers van wel. “Ik wil het hele inzicht hebben. Dat er een schaap over de dam is, wil nog niet zeggen dat alle andere schapen zullen volgen. Ik wil het hele zaakje transparant hebben. Waar ik Bos van verdenk is dat hij de opdracht tot het feitenonderzoek niet goed heeft geformuleerd, er zijn signalen genegeerd en bovendien wat zaken onder de mat geschoven. Ik heb zelfs signalen gekregen dat er met een bepaalde conceptversie geknoeid is. Dat daar harde cijfers in stonden met betrekking tot verzekeraars die daar door het ministerie uit zijn gehaald. Ik moet dat nog gaan onderzoeken, maar er zit een luchtje aan. De minister is met mij dus nog niet klaar.”

Weekers heeft nog een tweede punt van kritiek wanneer het gaat om de werkwijze van minister Bos. “Hij had wat eerder en sterker druk kunnen uitoefenen op verzekeraars. Zoveel verzekeraars zijn het niet en als de minister van Financiën belt naar de CEO en hem vraagt om zijn medewerking dan weet ik zeker dat er wordt meegewerkt. Hij had dus meer moeten aandringen op een oplossing en meer regie moeten nemen, zonder zelf onderdeel van het probleem te worden.”

Deel 1: Verzekeringsmarkt moet transparanter

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Verzekeringen niet altijd even zinvol
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)
Vijf tips voor mensen met een woekerpolis

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet