Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vijf beleggingsfouten

Auteur: Ivo van Vugt Maandag 22 juni 2009
Duidelijk is het afgelopen jaar wel geworden, dat in het verleden behaalde resultaten absoluut geen garantie bieden voor de toekomst. De beursdaling heeft veel (potentiële) beleggers afgeschrikt. Er komen echter steeds meer geluiden uit de markt, dat ‘het ergste’ wel voorbij zal zijn. Dit lijkt zich te bevestigen in acceptabele rendementen over de afgelopen maanden. Herstel kan echter nog jaren duren.

Vooral voor beleggers die nog een aantal jaar geld over hebben en er niet van afhankelijk zijn, kan het interessant zijn daarvan te profiteren. Beleggers kunnen echter heel veel fouten maken met beleggen. Hier volgen vijf veelgemaakte fouten die een startende belegger als handgreep kan gebruiken om met meer vertrouwen richting de toekomst te gaan beleggen.

Fout 1: Beleg niet te veilig
Jonge beleggers hebben meer tijd dan oudere beleggers. Dit betekent dat er een groter risico gelopen kan/mag worden over je belegging en dat er wellicht genoeg tijd is om eventuele verliezen te compenseren. Tegenover dat hogere risico staat een hoger verwacht rendement. Wie echter te conservatief (laag risico) belegt, heeft de kans minder rendement te maken dan de inflatie hoog is. Een hoge spaarrente kan wel weer tegengesteld werken.

Fout 2: Denk aan de risico’s, sla niet door
Door te ver door te slaan in ‘fout 1’ kan er een te groot risico gelopen worden. Indien de rendementen zeer hoog worden voorgespiegeld, kan een beginnende belegger minder kieskeurig worden. Veel beleggers zullen dat niet aankunnen en gaan door verkeerde timing (fout 5) negatieve rendementen behalen met risicovolle beleggingen. Beter is het om spreiding aan te brengen over beleggingsstijlen, regio’s, tussen ontwikkelde en opkomende markten en tussen aandelen, obligaties en wellicht vastgoed en deze vervolgens periodiek te analyseren.

Fout 3: Let op de kosten
Beleggen is niet gratis. De vaste en variabele transactiekosten (bij aan- en verkoop) bij direct beleggen kunnen het rendement stevig doen kelderen. Vaste kosten kunnen bij kleine beleggingen hard aankomen (als bij de woekerpolisjes). Bij indirect beleggen via beleggingsfondsen zijn de kosten nog hoger door hoge management fees en administratieve- en overige kosten. Echter moet weer niet uit het oog worden verloren, dat het beheren van fondsen kosten met zich mee brengt en dat door de kosten de resultaten hoger kunnen zijn. Het is zo dat iedere euro die aan hoge kosten kan worden bespaard, een hoger rendement kan opleveren.

Fout 4: Beleggen in trends
De media geven veel informatie en daardoor kan de kleine en beginnende belegger denken een trend of nieuwe ontwikkeling gespot te hebben. Vaak zijn deze korter van aard dan je denkt. Kijk naar de internethype, de opkomende markten in China en recent de ontwikkelingen met alternatieve energie. Het laatste ligt helemaal stil vanwege de crisis. Juist om te profiteren zou het verstandig zijn om, hoe veelbelovend ook, de trends en ontwikkelingen kritisch en periodiek te bekijken.

Fout 5: Timing
De kleine en particuliere belegger loopt altijd achter de feiten aan, omdat hij niet dagelijks belegt en niet op ‘de vloer’ handelt. Het is derhalve ook niet vreemd dat het juiste moment van aan- en verkoop daardoor moeilijk te bepalen is. Juist ook wegens de onzekere toekomst wordt de keuze van het moment bemoeilijkt: achteraf kan pas worden bevestigd of het moment juist was. Slechte timing kan worden vermeden door een planning te maken en jezelf aan deze strategie te houden.

Bron: Morningstar

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet