Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vijf tips voor mensen met een woekerpolis

Auteur: Annette Zeelenberg Maandag 1 september 2008
Door alle ophef rond te kostbare beleggingsverzekeringen, is er onder veel verzekerden onrust ontstaan. Hoe weet je nu of je een woekerpolis hebt of niet? En wat kun moet je doen als je er wel eentje hebt? Mister Money geeft je vijf tips over wat te doen als je een woekerpolis hebt afgesloten.

TIP 1: Don’t panic
In Nederland hebben miljoenen mensen een beleggingsverzekering, onder meer voor de aflossing van hun hypotheek of de opbouw van hun pensioen. De kans is dus groot dat jij ook zo’n verzekering met een beleggingscomponent hebt. Maar dat wil nog helemaal niet zeggen dat je een woekerpolis hebt. Zeg dus niet in paniek je polis op - want dat is vaak ongunstig en wellicht helemaal niet nodig – maar lees de volgende tips.

Tip 2: Check de lijst van het KIFID
Hoe kom je er nu achter of je een woekerpolis hebt? Ga eerst eens na of jouw verzekering wel een beleggingsverzekering is. Kijk op de website van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening. Daar staat een lijst van verzekeraars met daarbij de beleggingsverzekeringen die ze aanbieden of in het verleden verkocht hebben. Staat jouw verzekering in de lijst? Dan heb je dus een beleggingsverzekering, maar dat wil dat nog steeds niet zeggen dat je een woekerpolis hebt.

Tip 3: Bekijk de kosten en inhoudingen
Om nu te controleren of het ook echt om een woekerpolis gaat, zul je het overzicht van je verzekeraar moeten controleren. Als het goed is heb je begin dit jaar een brief en een overzicht ontvangen. Belangrijk op dat overzicht zijn uiteraard de ingehouden kosten, zoals de beheer- en administratiekosten en de eventuele provisie van de tussenpersoon. Maar wanneer betaal je nu te veel? Als je meer dan 3,5 procent van het vermogen aan kosten hebt betaald in een jaar. Dat stelt tenminste de ombudsman Financiële Dienstverlening. Dit percentage is exclusief de premie voor de overlijdensrisicoverzekering. Volgens belangenorganisaties heb je al een woekerpolis als er meer dan 1,5 procent aan kosten op de inleg is ingehouden. Dus het kan slim zijn om sowieso actie te ondernemen.

Vindt je deze inschatting van de kosten lastig, raadpleeg dan een onafhankelijk financieel adviseur. Op dit moment wordt er in opdracht van minister Bos van Financiën onderzoek gedaan naar woekerpolissen. Als het onderzoek is afgerond is er een lijst beschikbaar waarop alle beleggingsverzekeringen staan die volgens de maatstaf van de Ombudsman, als woekerpolis aangemerkt worden. Het onderzoek wordt mogelijk in oktober afgerond.

Tip 4: Onderneem actie
Zijn op jouw inleg onevenredig veel kosten ingehouden? Dan is het zaak om zo snel mogelijk schriftelijk een klacht in te dienen bij je verzekeraar. Daarin zet je dat je de verzekeraar aansprakelijk stelt voor de geleden schade. Doe dat ook als je twijfelt. Met een zogenaamde stuitingsbrief voorkom je namelijk dat je zaak verjaart en je geen procedure meer kunt starten. Zodra je de brief hebt ingediend gaat er een nieuwe verjaringstermijn van vijf jaar lopen. Een voorbeeldbrief kun je vinden op www.verliespolis.nl of www.woekerpolisclaim.nl . Vervolgens kun je een klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (www.kifid.nl), de Ombudsman bemiddelt dan tussen jou en de verzekeraar. Of meldt je aan bij Stichting Woekerpolisclaim of Stichting Verliespolis die namens verzekerden collectieve procedures tegen verzekeraars en banken voeren.

Tip 5: Zeg je polis niet zomaar op
Zet je beleggingspolis nooit zomaar stop, ook als blijkt dat je een woekerpolis hebt, maar laat je eerst goed voorlichten. Vaak is afkoop van je polis erg ongunstig, zeker als je de verzekering nog maar een paar jaar hebt. In het begin van de looptijd worden namelijk de meeste kosten ingehouden op je inleg, daardoor pakt het totale rendement erg laag uit. Daarnaast zul je een boete en een afkoopsom aan je verzekeraar moeten betalen.

Ga ook zeker niet in op een voorstel tot een schadevergoeding van je verzekeraar. Dat houdt namelijk in dat je afziet van verdere claims, terwijl het nu nog niet duidelijk is met welke compensatie verzekeraars uiteindelijk over de brug (moeten) gaan komen.

Lees ook het dossier: De woekerpolisaffaire

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bespaar op je verzekeringen!
Verzekeringen niet altijd even zinvol
Wanbetalers zorg harder aangepakt
Verzekeringsmarkt moet transparanter (Deel 1)
Op vakantie tijdens EK-finale, behalve als oranje speelt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!