Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Voertuig schade zonder dader, wat nu?

Auteur: Mister Money Maandag 17 december 2007
Scenario: Je hebt zojuist de wekelijkse boodschappen gehaald bij de plaatselijke buurtsuper. Terwijl je de kofferbak aan het volladen bent zie je ineens een flinke duik die er eerder nog niet zat. Versnelt loopt je naar de voorkant van de auto, wellicht heeft de dader een briefje achter de ruitenwisser gestopt. Helaas, de “dader” heeft geen gegevens achtergelaten. Wat nu, wie moet deze schade aan je auto betalen?

Het boven geschreven voorbeeld zal waarschijnlijk vele mensen bekend in de oren klinken. In de hedendaagse maatschappij hebben mensen vaak niet meer de beleefdheid om zich te melden als zij een ongeluk gemaakt hebben en de eigenaar van de beschadigde auto nergens te bekennen is.

Waarborgfonds Motorverkeer

Voor dergelijke ongelukken kent ons land een speciaal waarborgfonds. Het waarborgfonds is opgericht in 1965 en is een uitvloeisel van de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Het Waarborgfonds wordt gefinancierd door alle verzekeringsmaatschappijen die in Nederland autoverzekeringen afsluiten.

Om voor een vergoeding vanuit het waarborgfonds in aanmerking te komen moet de schade aan het voertuig wel aan een aantal punten voldoen. Zo moet je kunnen aantonen dat het de schade niet door jezelf, maar door een ander is veroorzaakt. Oftewel de onbekende tegenpartij is verantwoordelijk voor de schade aan jouw voertuig. Het is belangrijk dat je aangifte doet bij de politie. Daarnaast moet je getuigenverklaringen hebben en deze getuigen moeten bereid zijn hun verklaring onder ede te bevestigen.

Iedere benadeelde kan een beroep doen op het Waarborgfonds, indien in Nederland de schade is ontstaan, veroorzaakt door:
 • een onbekend gebleven motorrijtuigbestuurder, die is doorgereden na het ongeval;
 • een niet-verzekerde motorrijtuigbestuurder;
 • een bestuurder van een gestolen motorrijtuig, die wist dat het voertuig gestolen was (schade aan het gestolen motorrijtuig wordt niet vergoed);
 • een motorrijtuig, verzekerd bij een failliete verzekeraar;
 • een motorrijtuigbestuurder die op grond van gewetensbezwaren is vrijgesteld van de verplichting tot verzekering en met wie de schade niet of niet volledig geregeld kan worden.
No claim
Wie schade wil claimen bij het waarborgfonds moet rekening houden met een eigen risico. Er geldt een eigen risico bedrag van 250 euro per benadeelde partij. Mocht de veroorzaker van de schade onverzekerd zijn dan geldt het eigen risico niet. Daarnaast geldt er ook geen eigen risico bij diefstal of als de bestuurder wegens gemoedsbezwaren een vrijstelling van verzekeringsplicht heeft.

Meer weten over het waarborgfonds? Klik hier en bezoek de website van het waarborgfonds motorverkeer.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet