Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Voor- en nadelen van een obligatie

Auteur: Mister Money Woensdag 27 augustus 2008
Er bestaan diverse mogelijkheden om je geld te beleggen. De ene beleggingsmethode kent meer risicoís dan de ander. Beleggen in obligaties is relatief gezien een veilige beleggingsvorm. In dit artikel gaan wij dieper in op de voor- en nadelen van beleggen in obligaties.

Een obligatie is een schuldbewijs. Obligaties worden uitgegeven door de overheid of een bedrijf. Men kan zowel binnenlandse als buitenlandse obligaties aanschaffen. Jaarlijks ontvangt de obligatiebezitter een rentevergoeding. Deze vergoeding wordt couponrente genoemd. De couponrente ligt vaak hoger dan de rente op een spaarrekening.

Aan een obligatie is een looptijd gekoppeld. Het bedrijf (of de overheid) is verplicht om aan het einde van de looptijd de obligatie tegen de nominale waarde af te lossen. Mocht het bedrijf tussentijds failliet worden verklaard dan verliest de obligatie zijn waarde. Het is daarom belangrijk om een obligatie bij een gezond bedrijf te nemen want zo loop je zo min mogelijk risico.

Obligaties worden verkocht op de effectenbeurs. De waarde van de obligaties variŽren, afhankelijk van de rente in de algemene economie van het land.

Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen bij beleggen in obligaties
Voordelen obligaties
  • Obligatiebezitters ontvangen couponrente (jaarlijkse rente die je ontvangt). Deze rente ligt doorgaans hoger dan de rente op een spaarrekening.
  • Beleggen in obligaties kent weinig risico. Wie kiest voor beleggen in Staatsobligaties speelt op safe omdat de kans dat de Nederlandse Staat failliet gaat erg klein is.
  • Bedrijven krijgen een rating. Zo kan je zien hoe het bedrijf er financieel gezien voor staat. Heeft een bedrijf een C of D rating? Dan is het misschien niet verstandig om hier geen obligatie van te kopen.
Nadelen obligaties
  • Beleggen in obligaties kent dan wel weinig risicoís, geheel risicoloos is het niet. Zo loop je koersrisico als je de obligatie tussentijds (dus gedurende de looptijd) verkoopt.
  • Wie kiest voor beleggen in obligaties loopt een inflatierisico. Als de inflatie stijgt zal de obligatiebelegger hier last van hebben. Als er gekozen is voor een obligatie met een looptijd van tien jaar dan is de koopkracht van je inleg vermoedelijk fors gedaald.
  • Wie in obligaties buiten het eurogebied belegt krijgt te maken met een valutarisico.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet