Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Voorzichtig met banksparen

Auteur: Mister Money woensdag 31 augustus 2011
Banksparen wint al jaren aan populariteit. In 2010 spaarden we met zijn allen ruim 4 miljard euro via deze spaarvorm die pas sinds 2008 bestaat. Banksparen is destijds geďntroduceerd als alternatief voor de, vaak dure, lijfrenteverzekeringen en kan gebruikt worden om te sparen voor de oudedagvoorziening of de aflossing voor een hypotheek.

Nu de pensioenfondsen onder druk staan door de lage beurskoersen en de Europese schuldencrisis, ligt het voor de hand dat mensen op zoek gaan naar manieren om zelf te sparen voor een pensioenaanvulling. Banksparen is vooral zo populair door de belastingvoordelen die het biedt. Toch kleven er ook risico’s aan, zoals de website Spaarrente.nl woensdag berichtte.

Banksparen valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel dat spaartegoeden dekt tot 100.000 euro. Wie een pensioenkapitaal gaat opbouwen, overschrijdt deze grens echter ruimschoots. Tenminste, als je later een goed pensioen wilt.

Vooral voor zpp’ers en werknemers van wie de baas geen pensioenvoorziening aanbiedt, is het van belang om zelf een riant pensioenkapitaal op te bouwen, wat na enkele tientallen jaren sparen al gauw de 100.000 euro overschrijdt. Wanneer de bank echter failliet gaat, zijn zij het tegoed boven deze grens echter kwijt. Wat natuurlijk extra schrijnend is als je geen pensioen van de werkgever hebt om op terug te vallen.

Het advies is dus: spreid je bankspaartegoed over meerdere banken. Zo spreid je ook de risico’s. Let hierbij wel op dat de banken die je kiest niet onder dezelfde bankvergunning vallen. De depositogarantie van 100.000 euro geldt immers slechts eenmaal per bankvergunning. Dochterbanken, zoals MoneYou van ABN AMRO, vallen vaak onder dezelfde vergunning als de moederbank. Het spreiden over deze twee banken levert dus geen extra garantie op. Op de website van De Nederlandsche Bank (www.DNB.nl) kun je zien welke banken onder dezelfde bankvergunning vallen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet