Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Vragen en antwoorden over de zorgverzekering

Auteur: Mister Money Woensdag 8 november 2006
Eigenlijk moeten we de term nieuwe zorgverzekering niet meer gebruiken. De zorgverzekering zoals we hem nu kennen is immers al bijna één jaar oud. Toch is “het nieuwe zorgstelsel” nog lang niet voor iedereen duidelijk en worden er nog veel vragen over gesteld. Met de antwoorden hieronder hoopt Mister Money een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden.

1 Mag ik tussentijds ook wisselen van zorgverzekeraar?
Nee, in principe kan je niet halverwege het jaar wisselen van zorgverzekeraar. Echter, er is één uitzondering op de regel. Werknemers die in de loop van het jaar van werkgever veranderen en zowel bij de huidige als bij de nieuwe werkgever deelnemen in een collectiviteit, mogen tussentijds wisselen van verzekeraar. Deze uitzondering geldt voor het hele gezin.

2 Wat is een zorgplicht?
In de zorgverzekeringswet is bepaald dat zorgverzekeraars een zorgplicht hebben. Als je een zorgverzekering hebt afgesloten, dan heb je recht op zorg in natura of op vergoeding van de gemaakte kosten, dit heet een restitutie verzekering.

3 Kan ik uit verschillende basispolissen kiezen?
Je hebt drie soorten basispolissen. Zo is er een natura polis. Bij deze polis kan de zorgverzekeraar bepalen waar je geholpen moet worden, op basis van zorg contracten die de zorgverzekeraar heeft afgesloten met verschillende partijen. Daarnaast is er de restitutiepolis. Bij deze polis ben je vrij om zelf een zorgverlener te kiezen. Bij een restitutiepolis moet je de rekeningen die je krijgt voorschieten. Om de keuze nog moeilijker te maken zijn er nog aantal verzekeraars die een combinatiepolis aanbieden. Hierbij wordt de rekening onderling vergoed als verzekeraars en zorgverleners afspraken hebben. Heeft de zorgverzekeraar geen afspraak met de desbetreffende zorgverlener dan moet je de rekening zelf voorschieten.

4 Wanneer krijg ik mijn no-claim terug?
Eind maart 2007 krijgen alle verzekerden (die er recht op hebben) hun no-claim over 2006 gestort op het bankrekening. Het maximale bedrag dat je van je verzekeraar terug kunt krijgen is 255,- euro. Dit bedrag ontvangen alleen mensen die over 2006 geen zorgkosten hebben gemaakt. Als je méér dan € 255,- aan zorgkosten hebt gemaakt, dan ontvang je géén no-claim bedrag terug. Als je wel kosten hebt gemaakt voor zorg, maar onder de 255,- bent gebleven dan ontvang je het niet-bestede gedeelte terug van je zorgverzekeraar.

5 Moet mijn kind direct een verzekering afsluiten als hij 18 wordt? Sterker nog, uw zoon is waarschijnlijk al verzekerd, want in Nederland is een verzekeringsplicht vanaf de geboorte. Het grote verschil is dat kinderen tot hun 18de verjaardag geen premie hoeven te betalen voor de zorgverzekering, maar zodra uw zoon 18 wordt gaat dat veranderen. De zorgverzekeraar bij wie uw zoon nu nog gratis is verzekerd zal voor zijn verjaardag een nota sturen met de premie die hij moet gaan betalen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ben jij wel goed verzekerd?
Ben jij wel goed verzekerd?
Verlaging zorgpremie niet zeker
Zorgpremies lager door winst zorgverzekeraars
Verzekeraars steeds beter in ontdekken verzekeringsfraude

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet