Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Waarom beleggen in futures?

Auteur: Mister Money vrijdag 11 januari 2013
Naast beleggen in aandelen, opties of obligaties kan er ook gekozen worden voor beleggen in futures. Een future is een verhandelbare overeenkomst. Een future kent de plicht om over een bepaalde tijd een product te kopen of verkopen. In dit artikel vind je informatie over de risico’s die horen bij beleggen in futures.

Beleggen in futures kent veel overeenkomsten met beleggen in opties. Het grote verschil is dat de looptijd van een future vaak langer is. Er kunnen futures gekocht worden van verschillende producten als aardappelen, goud, koper, dollars en dergelijke. Futures worden verhandeld op de effectenbeurs of de goederentermijnbeurs. Nederlandse beleggers kiezen voor futures op de AEX-index. Dit wordt ook wel de FTI genoemd. Wie belegt in een FTI future speculeert op een stijging of daling van de AEX index.

Future-prijs
Hoeveel een future waard is, is afhankelijk van de onderliggende waarde. Een belegger kan long of short gaan in futures. Zo kan er ingespeeld worden op fluctuaties. De future-prijs is vergelijkbaar met de uitoefenprijs bij opties. Dit is de prijs die voor de onderliggende waarde betaald en ontvangen moeten gaan worden. De onderliggende waarde en de future-prijs liggen nagenoeg gelijk. De future-prijs is het bedrag wat er aan het einde van de looptijd betaald of ontvangen moet worden. In de tussenliggende periode krijgt de belegger te maken met een rentecomponent in de future-prijs. De dividenden die de onderliggende waarden uitkeren moet er echter wel weer van afgetrokken worden.

Een financiële onderneming berekent dagelijks hoeveel de koers van het product gestegen of gedaald is in vergelijking met de voorgaande dag. Is de koers gestegen? Dan krijgt de future-belegger het verschil uitbetaald. Mocht de koers gedaald zijn dan dient de belegger het verschil bij te betalen. De belegger moet van tevoren de hoeveelheid van het product bepalen waarmee deze gaat beleggen. De belegger bepaalt ook van tevoren hoelang deze gaat beleggen. Wie kiest voor future beleggen kan snel grote winsten behalen, maar de kans op verlies ligt ook altijd op de loer. Een future kent een onbeperkt winst- en verliesrisico voor zowel de koper als verkoper. Daarom is beleggen in futures alleen aan te raden voor ervaren beleggers.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Hoe veilig is beleggen in obligaties?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers