Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Waarom een woonlastenverzekering?

Auteur: Ivo van Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 31 december 2013
Bij een hypotheek zal de financieel adviseur altijd ‘even’ een arbeidsongeschiktheidsverzekering proberen te verkopen. Zo voelen veel mensen dit althans. Eigenlijk is dit gevoel onterecht. Vaak wordt gedacht door de hypotheekverkopers (of –kopers?) dat alles via de werkgever of de overheid geregeld is. Het tegendeel blijkt in de praktijk echter waar te zijn.

Bij inkomensterugval door arbeidsongeschiktheid en werkloosheid blijken mensen vaak helemaal niet zo goed verzekerd te zijn als ze altijd dachten. Ineens blijken de vaste lasten toch wel erg te drukken op het verminderde inkomen. Daarbij is er een reëel risico dat je arbeidsongeschikt wordt op korte termijn, terwijl de gevolgen langdurig voelbaar kunnen zijn. Om deze reden is het helemaal nog niet zo gek om eens stil te staan bij de woonlastenverzekering. 

Terugtrekkende overheid en werkgever

Arbeidsongeschiktheid is/was een heel kostbare zaak voor de Nederlandse samenleving. Er staat immers geen arbeidsproductiviteit tegenover een eventuele uitkering. Om deze reden heeft de overheid de WAO vervangen door de WIA. De instroom van arbeidsongeschikten is sinds de invoering van de nieuwe regeling verminderd. Daarnaast is bij de WIA de hoogte van de uitkering afhankelijk van wat er überhaupt nog gewerkt wordt. De overheid heeft zich dus gedeeltelijk teruggetrokken. 

De overheid heeft ook verplichtingen gesteld aan de werkgever. Deze heeft een loondoorbetalingsverplichting gedurende de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid (‘ziekte’). Zodoende is een gedeelte van het 'probleem' doorgeschoven naar de werkgever. Na twee jaar heeft de werkgever eigenlijk geen loonverplichtingen meer. 

Hoe is de situatie nu? 

Er is sprake van een kortlopende- en een langlopende arbeidsongeschiktheidsregeling. De eerste twee jaar (kort) ben je ziek. De werkgever zal in de meeste gevallen het eerste jaar 100 procent van je basissalaris doorbetalen en het tweede jaar ontvang je maximaal 70 procent van het inkomen. Een hele terugval dus! 

Na deze twee jaar ben je langlopend ziek , dus arbeidsongeschikt, en kom je in de WIA. Deze regeling valt uiteen in drie blokken: 
 • 0-35 procent arbeidsongeschikt: geen uitkering. Je bent afhankelijk van datgene wat je verdient en of er eventueel via het werk een dekking loopt. De werkgever hoeft niet te betalen. 
 • 35 -80 procent arbeidsongeschikt (WGA-regeling): Maximaal recht op 70 procent van je laatst verdiende loon. Dit loon is  gemaximaliseerd op  197.00 bruto per dag/ 51.417 per jaar (2014) gedurende een bepaalde periode. Daarna volgt er een uitkering welke afhankelijk is van je benutte restverdiencapaciteit, hoeveel je nog werkt. Ook hiermee kun je aanzienlijk terugvallen. 
 • 80 -100 procent arbeidsongeschikt : na de eerste twee jaar val je in de IVA-regeling. Hier is de uitkering 75 procent van je laatst verdiende inkomen tot maximaal 38.562,75 euro (75 procent van 51.417, 2014). 

Je ziet: er is altijd sprake van inkomensterugval!


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat doet een woonlastenverzekering?
Woonlastenverzekering, waar moet je op letten?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet