Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Waaruit bestaat ouderdomspensioen?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Dinsdag 26 april 2005
In de regel bestaat een inkomen op de oude dag (na 65) uit een AOW-uitkering (algemene ouderdomswet), een pensioenuitkering opgebouwd via de oude werkgever en eventueel een eigen pensioenvoorziening, in bijvoorbeeld de vorm van een lijfrente-uitkering. Deze 3 samen dienen ongeveer 70% van het laatst verdiende inkomen te omvatten.

Een AOW uitkering wordt bijeengebracht door werkenden volgens het omslagstelsel. Dat wil in het kort zeggen, dat de afgedragen premie via de belasting in de vorm van Premie Volksverzekeringen, op een 'grote hoop' komt en uitgekeerd worden over de 65+ers. In principe heeft iedereen recht op een volledig AOW bij de leeftijd 65, indien deze vanaf leeftijd 15 tot 65 ingeschreven was bij de burgerlijke stand. Door de (aankomende) vergrijzing wordt de huidige vorm erg duur en dat zal in de toekomst zeker consequenties hebben voor de premie, de uitkering en/of de huidige vorm.

Een werkgeverspensioen, indien aangeboden door de werkgever, is opgebouwd in de tijd dat een uitkeringsgerechtigde in dienst was van de werkgever over zijn vaste inkomen. De premies worden ondergebracht bij een onafhankelijk pensioenfonds of verzekeraar. Een pensioenregeling kan verplicht zijn of wel of niet aangeboden worden. Premies zijn bedoeld voor de oudedagsvoorziening en niet eerder op te nemen, dan de afgesproken einddatum. De hoogte van de uitkering is sterk afhankelijk van de pensioenvorm die is gekozen (de regeling, vroegpensioen, wel of geen nabestaandenpensioen etc). Een werknemer dient zich tijdig en goed te laten voorlichten in zijn keuze. Het kan snel te laat zijn.

Een andere voorziening is een eigen spaarpot. Dit kan via een normale spaarrekening (daar kan ook brood van worden gekocht) of een levenpolis. Een polis biedt de mogelijkheid een hoger rendement te halen uit de premies en tevens kan er bij voortijdig overlijden een nabestaandenuitkering uitkomen. Indien een polis is voorzien van een lijfrente-clausule kan men tot einddatum niet aan het kapitaal komen. De premie is aftrekbaar, maar de uitkering is in termijnen belast. Om de premie aftrekbaar van het inkomen te stellen, dient voldaan te worden aan fiscale spelregels (aantoonbaar tekort) en dient deze jaarlijks te worden doorgelicht.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet