Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wanneer een optie schrijven?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) woensdag 16 januari 2013
Het kan interessant zijn om in plaats van aandelen te kopen, opties te schrijven en/of te verkopen. Het ‘schrijven’, ook wel verkopen van opties, is niet zonder risico. Wel kan het schrijven van opties aantrekkelijker zijn dan het kopen van aandelen. Echter, voorwaarde is dat je goed op de hoogte moet zijn van alle regels en voorwaarden en weet wat de consequenties van de risico's kunnen zijn. Uiteraard geldt dat voor alle activiteiten om en rond de beurs.

Wanneer schrijf je put opties? Als je dit zou willen doen als alternatief voor het kopen van de onderliggende aandelen is het risico minimaal, tenminste als je deze put opties schrijft op aandelen die je vandaag toch in portefeuille wilt nemen. Schrijf de put opties met een uitoefenprijs net onder de actuele koers van de onderliggende aandelen. Je neemt zo de plicht op je om de aandelen af te nemen op het moment dat de koers hiervan onder het niveau van de uitoefenprijs van de geschreven put optie komt. Wat je dus kan overkomen, is dat je aandelen geleverd krijgt die je vandaag toch wilde kopen, maar dan goedkoper.

Voor de beeldvorming onderstaand een voorbeeld.

Je wilt vandaag driehonderd aandelen Koninklijke Olie opnemen in je portefeuille. De huidige koers is 38,50 euro. Je kunt dan bijvoorbeeld drie putopties schrijven met een uitoefenprijs van 38 euro met een looptijd tot januari 2012. Aan premie ontvang je 3 x 1,65 euro = 495 euro. Stel, de koers van het aandeel daalt, dan ben je verplicht deze af te nemen tegen 38 euro. Voorde optie heb je al 1,65 euro ontvangen, dus heb je op dat moment de aandelen in je bezit voor 36,35 euro. Verreken je de transactiekosten, dan komt het neer op ongeveer 37 euro. In ieder geval is dat 1 euro goedkoper dan ze voor 38 euro in portefeuille te nemen vandaag. Stel, de koers van olie stijgt alleen nog maar na vandaag, dan worden de aandelen niet geleverd maar mag je de ontvangen optiepremie behouden.

Krijg je de aandelen wel geleverd, dan schrijf je direct drie callopties met een uitoefenprijs net boven de dan actuele koers van het aandeel en een looptijd van drie tot vier maanden. De opties kunnen dan ongeveer 1,50 euro x 3 = 450 euro opbrengen. Stel, de aandelenkoers stijgt boven de uitoefenprijs van de geschreven calloptie, dan raak je de opties vanzelf weer kwijt voor deze hogere koers en ook de premie van deze opties mag je weer houden. Hierna kun je opnieuw beginnen met het schrijven van puts.

Het is dus niet zo dat het schrijven van opties automatisch meer risico omslaat dan het kopen van aandelen. Als je verantwoord schrijft, doe je er zelfs verstandig aan. Door de activiteit in je portefeuille te houden, kan je rendement hierdoor beduidend beter worden. Maar ken de risico's. Je moet nooit meer put opties schrijven dan je aan aandelen wilt hebben.

Schrijf put opties alleen en uitsluitend als alternatief voor het kopen van de onderliggende aandelen!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat is een call optie en een put optie?
Wanneer koopt u een put optie?
Wanneer koopt u een call optie?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet