Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wanneer heb ik te maken met welke rente?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 6 december 2013
In eerste instantie wordt de hoogte van de rente bepaald door de Euribor en diverse opslagen. In tweede instantie is de hoogte van de rente afhankelijk van de looptijd van de rentevast periode (Rvp) en de verhouding van schuld - waarde van de woning. Hoe langer de Rvp en hoe groter de schuld op de woning, hoe hoger de rente zal uitvallen.

Rentevast periode
Een rente wordt voor een bepaalde tijd vastgezet. Hoe langer de rente vast staat, hoe hoger de gevraagde rente zal zijn. Je koopt immers 'zekerheid' in. De meest voorkomende Rvp's zijn: variabel (per maand), 1, 2, 3, 5, 6, 7, 10, 12, 15, 20 en 30 jaar vast. De gekozen rente bij de Rvp periode is ook weer afhankelijk van de rentetypen. Het verschil tussen een variabele rente en een 30-jaars rente kan oplopen tot zo’n 1,5%.

In tijden van hoge rente, kan het verstandig zijn om een korte Rvp te kiezen (zoals in 1990-1995) en in tijden van lage rente (zoals de laatste 2 jaar het geval was) kan het aantrekkelijk zijn om een langere Rvp te nemen. Er kan immers 'goedkoop’ rente worden ingekocht'.

Verhouding Schuld- Waarde
De waarde van de woning die wordt gebruikt bij deze verhouding is de executiewaarde van de woning (eventuele veilingopbrengst, ongeveer 88% van de vrije verkoopwaarde). Hoe lager de hypothecaire schuld is die op de woning rust, hoe lager de gevraagde rente zal zijn. De geldverstrekker heeft immers grote kans zijn geld terug te krijgen bij executie en rekent daarom een lagere risico-opslag.

De schuld in verhouding tot een executiewaarde wordt uitgedrukt in een percentage van de executiewaarde. De verhoudingen zijn veelal als volgt en gestaffeld: t/m 75% / 90% / 100% / 125% en soms 130% van de executiewaarde. Het verschil tussen een hypotheek tot 75% van de executiewaarde en 125% is ongeveer 0,25%.

Nationale Hypotheek Garantie
De rente met Nationale Hypotheek Garantie neemt een aparte positie in. De hoogte van de rente is enkel afhankelijk van de looptijd. De gestaffelde verhouding schuld / waarde is niet van toepassing. In de regel zijn dit de laagste rentes. De geldverstrekker past een lage risico-opslag toe, omdat de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor verliezen bij gedwongen verkoop op de veiling. Zie voor voorwaarden om in aanmerking te komen voor rente met NHG: www.nhg.nl.

De laagste rente: variabele rente met Nationale Hypotheek Garantie.
De hoogste rente: 30 jaar vast, gefinancierd tot 125% van de executiewaarde.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Actierentes en valkuilen bij hypotheekrente
Alles over hypotheekrente
Hoe is een rente opgebouwd?
Welke rentetypen zijn er?
Met welke rentes heb je te maken in een offerte?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht