Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wanneer koopt u een call optie?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zondag 13 januari 2013
Een call optie wordt gekocht als er een koersstijging wordt verwacht. In onderstaand voorbeeld wordt dit uitgelegd.

Stel, het komt je ter ore dat productiemaatschappij SAM een grote bestelling gekregen heeft voor de nieuwe lijn in hun assortiment. Hierdoor verwacht je dat de koers van SAM op korte termijn stijgt naar 60 euro terwijl de huidige 51 euro bedraagt.

  • Je koopt de call SAM voor 50 euro.
  • De koers SAM bedraagt 51 euro.
  • Premie voor de optie is 3 euro (afname minimaal 100 opties van het aandeel, 300 euro premie totaal). Honderd aandelen zijn 5.100 euro waard (51 euro x 100 aandelen)
De koers van SAM loopt op naar 60 euro. In dit geval zijn honderd aandelen 6.000 euro waard. Heb je aandelen gekocht, dan was jouw winst 900 euro. Als bezitter van call opties van dit aandeel kun je de aandelen nu aankopen voor 50 euro per aandeel. De call opties zijn dus 1.000 euro waard, namelijk 60 euro - 50 euro = 10 euro x 100 aandelen. De winst bedraagt 700 euro namelijk 1.000 euro - 300 premie voor de aankoop van de call optie. In totaal is de winst minder maar het bedrag dat je geÔnvesteerd hebt, is aanzienlijk lager.

In het geval dat de koers van het aandeel SAM daalt naar 40 euro is de waarde van honderd aandelen nog 4.000 euro. Je verliest in dit geval 1.100 euro. Je kunt de aandelen met de call optie kopen voor 50 euro, uiteraard doet niemand dat. De call optie is niets meer waard. Jouw verlies zijn de kosten van aankoop van de call optie, namelijk 300 euro.

Natuurlijk kan een aandelenbezitter wachten op een koersstijging en een optiebezitter kan dat niet. Een optie dient te worden uitgeoefend binnen een bepaald tijdsbestek: als de einddatum verstrijkt, verloopt het recht de optie uit te oefenen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat is een call optie en een put optie?
Wanneer een optie schrijven?
Wanneer koopt u een put optie?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet