Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wanneer koopt u een put optie?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zondag 13 januari 2013
De vraag wanneer het verstandig is om een put optie te kopen, is moeilijk te beantwoorden. Het juiste moment kan immers pas achteraf bepaald worden. Toch zijn er een aantal zaken waarmee een belegger rekening kan houden. In dit artikel vind je een overzicht.

kopen van een put optie is verstandig wanneer:
  • Een koersdaling wordt verwacht.
  • Het aandelenbezit beschermd moet worden tegen een koersdaling.
In het laatste voorbeeld wil een aandelenbezitter zijn aandelen niet verkopen, om zo een eventuele stijging niet te missen. De put optie wordt als een soort van verzekering gebruikt.

In onderstaand voorbeeld worden de twee mogelijkheden uitgelegd:

Stel, een vriend van je zit in de reclamewereld en hem is ter ore gekomen dat een grote wasmiddelenfabrikant stopt met de reclames in de soap 'Schone dagen'. De productiemaatschappij (genaamd PP) van de serie moet om deze reden stoppen met de soap.

Je bezit honderd aandelen PP. Je vermoedt dat deze beslissing ervoor gaat zorgen dat de koers daalt, maar je wilt de aandelen nog niet verkopen. Je kunt dan een put optie kopen om de waarde van jouw aandelen te beschermen:
  • Je koopt een put PP van 50 euro.
  • Koers PP is 51 euro.
  • Premie voor de optie is 2 euro (afname minimaal honderd opties van het aandeel 200 euro premie totaal).
Honderd aandelen zijn 5.100 euro waard (51 euro x honderd aandelen)

De koers van PP zakt naar 30 euro. Met de gekochte optie mag je jouw aandelen voor 50 euro verkopen. Je lijdt dan 300 euro verlies, namelijk de verkoop van de aandelen tegen 50 euro levert 1 euro verlies per aandeel, oftewel 100 euro + 200 euro voor de aankoop van de put optie. Met de verkoop van jouw aandelen had je 2.000 euro (100 x koersverschil van 20 euro) verlies geleden.

Stel, je bent geen aandelenbezitter maar wel optiebezitter. De koers van PP zakt naar 40 euro. Je kunt dan honderd aandelen voor 50 euro verkopen. Op de beurs koop je het aandeel voor 10 euro minder namelijk 40 euro, de waarde van de putoptie is dan 10 euro maal 100 aandelen, oftewel 1.000 euro. Je winst is dan 800 euro (1.000 Ė 200 euro voor de aankoop van de putoptie.

Als de koers van PP stijgt naar bijvoorbeeld 60 euro, dan is de putoptie niets meer waard. Het verlies dat je lijdt, bedraagt 200 euro (premie voor aankoop van de put optie). Bij put opties verlies je, simpel gesteld, geld als de koers van een aandeel stijgt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wat is een call optie en een put optie?
Wanneer een optie schrijven?
Wanneer koopt u een call optie?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet