Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wanneer koop je een obligatie?

Auteur: Mister Money Dinsdag 26 augustus 2008
Beleggers zetten vaak verschillende instrumenten in om een zo hoog mogelijk rendement te halen en tegelijkertijd het risico zo klein mogelijk te houden. Een populair beleggingsinstrument is de obligatie. Beleggen in obligaties is relatief gezien een veilige beleggingsvorm.

Vraag een belegger naar een goed ingrediŽnt voor een veilige beleggingsportefeuille en het begrip spreiding wordt in de mond genomen. Spreiding zorgt ervoor dat de klappen en schommelingen op de beurs worden opvangen.

Een van de veiligste beleggingsproducten (maar ook niet zonder risico) is de obligatie. Een obligatie is een bewijs dat je geld hebt uitgeleend aan de overheid, een instelling of een onderneming. Obligaties worden op de effectenbeurs verhandelend en kunnen bij de bank of een beleggingsinstelling gekocht worden. Er kunnen bestaande of nieuwe obligaties aangeschaft worden. Voor nieuwe obligaties geldt dat je je hiervoor moet inschrijven. Als de inschrijfperiode verstreken is kunnen de (bestaande) obligaties op de effectenbeurs gekocht worden.

Ratings
Als je besluit om in obligaties te gaan beleggen dan is het verstandig om eerst even de financiele staat van het bedrijf te bekijken. Mocht je obligaties aanschaffen van een bedrijf dat na verloop van tijd failliet gaat, dan ben je al je centen kwijt. Aan de rating kan je zien hoe een bedrijf er voor staat. De ratings variŽren van AAA (triple A) tot een D rating. Een AAA, AA, en A rating kennen weinig risico. Ratings van BB of lager zijn risicovol.

Wie weinig tot geen risico wil lopen kan kiezen voor zogenoemde Staatsobligaties. Deze kennen een triple A waardering. De kans dat de Nederlandse Staat failliet gaat is immers nihil. Omdat het risico wat de belegger loopt kleiner is, is de vergoeding vaak ook lager. Beleggen in obligaties is vooral populair in tijden van een lage spaarrente. Dit komt omdat de rente op een obligatie vaak hoger is dan de rente op gewone spaarrekening. Als de spaarrente echter stijgt dan wordt het renteverschil steeds kleiner. Concreet wil dit zeggen dat bij een stijgende rente de obligatiewaarde daalt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet