Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wanneer schulden te groot zijn: schuldregeling

Auteur: Mister Money vrijdag 7 december 2012
Zijn je schulden zo problematisch geworden dat je moeite hebt gekregen met het betalen van de aflossingen en je vaste lasten? Of hangt je zelfs een uithuiszetting boven het hoofd? Dan is budgetbegeleiding niet voldoende om jou weer in een schuldenvrije situatie te brengen. Een minnelijke schuldregeling kan wel een oplossing zijn.

Wanneer je je met echt problematische schulden aanmeldt bij een instantie voor schuldhulpverlening, gaat de hulpverlener bemiddelen tussen jou en al je schuldeisers. Het doel is om een zogenaamde minnelijke schuldregeling te treffen zodat jij al je schulden kunt oplossen, terwijl je maandelijks voldoende overhoudt om van te leven. Als al je schuldeisers akkoord gaan, is er sprake van een minnelijk akkoord.

Drie jaar lang je salaris inleveren
Zoín minnelijke schuldregeling betekent wel dat je maximaal drie jaar lang je salaris inlevert bij de instelling die jouw schulden gaat regelen. Van deze instelling krijg je iedere maand een bedrag op je rekening om van te leven. Met de rest van je salaris worden je schulden afgelost. Zo wordt ook voorkomen dat er nieuwe schulden kunnen ontstaan.

Je leeft in die periode rond het bijstandniveau en er wordt van je verwacht dat je maximaal meewerkt. Dat kan ook inhouden dat je spullen zoals een caravan of zonnebank moet verkopen voor de aflossing van je schulden. Verder moet je ook extra inkomsten zoals vakantiegeld, een dertiende maand of het saldo op een spaarloonrekening inleveren.

Het gaat om een vrijwillige regeling waarbij het de bedoeling is dat zo veel mogelijk van je schulden aflost geworden. Overigens moet er echt sprake zijn van een problematische schuldsituatie om in aanmerking te komen voor een minnelijke schuldregeling.

Schulden kwijtgescholden
Het grote voordeel van een minnelijke schuldregeling is dat de schuld die aan het einde van het traject nog openstaat, helemaal wordt kwijtgescholden. Daarvoor moet je je wel drie jaar lang aan de gemaakte afspraken gehouden hebben. Ook ben je vanaf het moment dat de regeling begint, verlost van deurwaarders en boetes. Maar het grootste voordeel is nog wel dat je na drie jaar weer helemaal schuldenvrij bent.

In het uiterste geval: schuldsanering
Voor een regeling voor schuldbemiddeling (minnelijke schuldregeling) is het nodig dat alle schuldeisers meewerken aan de regeling. Als dat niet lukt, dan kan de regeling voor schuldbemiddeling niet gestart worden. Dat is natuurlijk vervelend, maar er is dan nog één andere manier om je schulden op te lossen, namelijk met de regeling voor wettelijke schuldsanering (Wsnp).

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
De eerste stap naar hulp bij schulden
Zelf je schulden oplossen
Op weg naar een schuldenvrij leven: schuldsanering

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Geld lenen? Vergelijk de aanbieders.
 • Vergelijk lening, op rente en voorwaarde

 • Lenen, de vormen
 •       Doorlopend krediet
        Persoonlijke lening
        Creditcard
        Tweede hypotheek

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet