Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat als mijn bank failliet gaat?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 22 oktober 2008
Het is een vraag die door vele hoofden gaat. Na de overduidelijke overheidssteun voor Fortis en ING is de angst een stuk minder geworden, maar toch. Die steun geeft immers wel aan dat er echte problemen zijn in bankenland. Stel nou dat het toch zover zou komen: je bank gaat failliet. Wat dan?

Spaargeld
Over de garantie op spaargelden is de laatste tijd een hoop geschreven. Waar het Nederlandse depositogarantiestelsel van toepassing is geldt een garantie van € 100.000 per persoon per bank. Voor alle duidelijkheid: de depositogarantieregeling is niet van toepassing op achtergestelde deposito’s.

Spreiden
Is het met de verhoogde garantie nog nodig om je gelden te spreiden? Als je meer hebt dan het garantiebedrag is dat wel aan te raden. Maar ook als je dat bedrag niet haalt kan het handig zijn om spaargeld op meer plekken te hebben. Als je bij een faillissement gebruik moet maken van de depositogarantieregeling moet je even op je geld wachten. Bij een benodigde uitgave kan het dan handig zijn om nog wat geld elders beschikbaar te hebben.

Hypotheek
Bij een faillissement van een bank is het te verwachten dat de hypotheekportefeuille overgenomen wordt door een andere bank. Daar merk je als klant weinig van: de betalingen lopen gewoon op dezelfde manier door. Alleen krijg je bij het opnieuw vastzetten van de rente wel te maken met de tarieven van die nieuwe ‘eigenaar’ van jouw hypotheek.

Volgens de voorwaarden van veel hypotheken kan het ook zo uitpakken dat de hypotheek bij een faillissement direct opvraagbaar wordt. Dat zou dan alleen gelden als er geen koper voor de hypotheekportefeuille te vinden is. Dan mag de curator de uitstaande hypotheekgelden opeisen en moet jij als klant maar zien dat je de lening oversluit. Of in het ergste geval je woning verkoopt. Vanwege de impact die dit zou hebben op alle hypotheekklanten van een bank is niet te verwachten dat de overheid het zo ver zou laten komen. De staat kan immers ook besluiten de portefeuille over te nemen.

Verrekening
Heb je zowel spaargeld als een lening bij één bank? Dan mag de bank die bedragen bij een faillissement met elkaar verrekenen. De schuld wordt dan verlaagd met het bedrag aan spaargeld dat je tegoed hebt.

Levensverzekeringen
Voor levensverzekeringen bestaat geen garantieregeling zoals voor spaargelden. Portefeuilles kunnen verkocht worden en er is wel een soort ‘opvangregeling’ om verzekeraas in moeilijkheden te ondersteunen – maar harde garanties voor jou als klant zijn er niet.

Overheidssteun
We hebben gelukkig gemerkt dat de Nederlandse overheid onze grote banken niet failliet laat gaan. Dat zou een veel te grote impact hebben op het totale financiële stelsel en alle betrokken klanten. Door die steun is de vraag wat er gebeurt bij het failliet gaan van je bank eigenlijk een hypothetische.

Sparen vergelijken
Nieuwsgierig wie de hoogste rente biedt? Vergelijk op Mister Money de aanbieders.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Hoe veilig is je spaargeld?
Hoppen met je spaargeld
Gezamenlijke spaarrekening openen - Uitleg en tips
Spaarder laat jaarlijks 1,5 miljard euro aan rente liggen
Zwitserleven betreedt de spaarmarkt

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht actuele spaarrente o.a.
 • Advies sparen
 • Spaar geld, rente en aanbieders
 • Spaar vormen
 •       Spaarrekening
        Internetsparen
        Deposito
        Groen sparen

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet