Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Met welke rentes heb je te maken in een offerte?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) vrijdag 6 december 2013
Indien de rentevaste periode en het type rente zijn vastgesteld, kan de offerte worden opgevraagd. In de offerte kan onderscheid worden gemaakt in de benadering van rente zoals vermeld in de offerte en het moment van passeren - het tekenen van de akte bij de notaris. Vraag jouw adviseur welke rente van toepassing is en wat de mogelijkheden zijn. Er kan zo op korte termijn al voordeel van rentewijzigingen worden gedaan.

 1. RenteDalGarantie: In de offerte wordt een rente genoemd. Dit is de maximaal te betalen rente. Indien de rente daalt tót het daadwerkelijk passeren van de hypotheek bij de notaris, wordt de laagste rente in die tussentijd, vastgelegd. Deze rentesoort is aantrekkelijk, indien een rentedaling wordt verwacht op kortere termijn.
 2. Dagrente: In de offerte wordt een rente genoemd, welke de maximale rente is. Indien de rente lager is óp het moment van passeren van de hypotheek bij de notaris, wordt de lagere rente vastgelegd. Deze rentesoort is aantrekkelijk, indien een rentedaling wordt verwacht op kortere termijn.
 3. Offerterente: In de offerte wordt een rente vermeld. Deze blijft ongewijzigd, ook indien de rente stijgt of daalt tot aan het moment van passeren bij de notaris. Deze is aantrekkelijk, indien een rentestijging wordt verwacht en is de 'goedkoopste' van de drie.
Overigens worden in een offerte altijd twee rentes genoemd, wat altijd vragen oproept bij de bespreking van een offerte.
 • Nominale rente: Dit is het rentepercentage wat feitelijk wordt betaald en welke in de offerte wordt gehanteerd. De maandlast is de totale hypotheeksom x het rentepercentage / 12.
 • Effectieve rente: Naast de nominale rente wordt ook rekening gehouden met de effecten van de afsluitkosten, het tijdstip van betalingen (begin of einde van een periode) en het aantal betalingen dat elk jaar moet worden gedaan. Indien bijvoorbeeld per jaar achteraf de rente wordt betaald, kan nog 1 jaar rente worden ontvangen op de bank. Bij maandelijkse betaling vooraf minder.


Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Actierentes en valkuilen bij hypotheekrente
Alles over hypotheekrente
Hoe is een rente opgebouwd?
Wanneer heb ik te maken met welke rente?
Welke rentetypen zijn er?

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht