Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat doe je met je Gouden handdruk?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 24 juli 2008
Wie ontslagen wordt heeft vaak recht op een financiŽle vergoeding van de (ex-)werkgever. Aan die ontslagvergoeding wordt ook wel de schitterende naam ĎGouden handdrukí gegeven. Die term doet vermoeden dat het altijd gaat om enorme bedragen. Helaas zijn ontslagvergoedingen lang niet voor iedereen heel riant.

Direct belasting betalen
Met een ontslagvergoeding kun je verschillende dingen doen. Je kunt direct afrekenen met de Belastingdienst, dan wordt het uitbetaalde bedrag in dat jaar bij je inkomen geteld en betaal je er jouw progressieve belastingtarief over (van 33,6% tot 52%). Vervolgens kun je er mee doen wat je wilt. Wanneer je het niet uitgeeft gaat het geld tot je vermogen behoren. Daarover betaal je belasting je in totaal meer hebt dan de vrijstelling van 20.315 euro (2008).

Belastingheffing uitstellen
Je kunt die directe belastingheffing te voorkomen. Daarvoor moet je de gouden handdruk gebruiken voor het aankopen van een zogenaamd stamrecht. Een stamrecht is niets anders dan een recht op periodieke uitkeringen. De betalingen die je daaruit ontvangt zullen dan belast zijn met inkomstenbelasting. Je stelt de belastingheffing dus uit en spreidt die over de duur van de betalingen. Heb je het geld zelfs niet nodig voor je 65e, dan kun je behoorlijk belasting besparen omdat het belastingtarief daarna veel lager is (in de eerste twee schijven).

Stamrecht BV
Een manier voor het regelen van zoín stamrecht is het oprichten van een stamrecht BV. Dat is gezien de kosten en rompslomp alleen interessant bij de werkelijke gůuden handdrukken (grotere bedragen).

Gouden handdruk verzekeringen
In plaats van die ingewikkelde stamrecht BV kun je het bedrag ook door je ex-werkgever laten overmaken naar een financiŽle instelling. Tot voor kort kon dat alleen een verzekeringsmaatschappij zijn. Daarbij ontvangt een verzekeringsmaatschappij het bedrag en maak jij afspraken met die verzekeraar over de manier van uitkeren. Dat kan zijn in een direct ingaande lijfrente (je krijgt direct periodieke betalingen tot de vastgestelde einddatum), een uitgestelde lijfrente (je laat het geld bij de verzekeraar staan en sluit er later een direct ingaande lijfrente mee af) of een speciale Gouden handdruk verzekering. Gouden handdrukpolissen geven meer flexibiliteit in de uitkeringskeuzes. Dat kan praktisch zijn als je nog geen idee hebt wanneer je een aanvulling op je inkomen nodig hebt en hoe groot die aanvulling dan moet zijn. Die flexibiliteit heeft meestal wel een (onzichtbaar) prijskaartje.

Banksparen
Met het de invoering van banksparen per 1 januari 2008 is er ook voor de gouden handdruk een extra mogelijkheid bijgekomen. Het afstorten van het kapitaal hoeft niet meer perse naar een verzekeraar: het kan ook een bank of beleggingsinstelling zijn. Het komt daar op een spaar- of beleggingsrekening en wordt in delen aan jou uitbetaald. Die uitkeringen zijn natuurlijk belast. Dit wordt een bancaire lijfrente genoemd, wat eigenlijk een vreemde term is. Bij banksparen is er geen sprake van een verzekerd lijf: er komt helemaal geen verzekering bij kijken. Als de rekeninghouder overlijdt voordat het geld op is komt het restant toe aan de erfgenamen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Ben jij wel goed verzekerd?
Ben jij wel goed verzekerd?
Verlaging zorgpremie niet zeker
Zorgpremies lager door winst zorgverzekeraars
Verzekeraars steeds beter in ontdekken verzekeringsfraude

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht opstal, woonhuis en inboedelverzekering
 • Vind hier uw reis verzekering
 • Gouden handdruk
 • Uitleg uitvaart en overlijdensrisico verzekeringen
 • Verzekeren, info diverse vormen
 •       Autoverzekering
        Bromfietsverzekering
        Oldtimerverzekering
        Caravanverzekering
        Levensverzekering
  Mister Money, getipt als beste vergelijkingssite voor zorg o.a. basisverzekering ziektekosten en de aanvullende ziektekostenverzekering!

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet