Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat doet de AFM?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 17 juli 2008
Je ziet ze regelmatig in het nieuws: de AFM. Zo hebben ze recent het onderzoek naar woekerpolissen overgenomen en doen ze onderzoek naar de gang van zaken bij Fortis in verband met de recente gebeurtenissen. Maar wat is de AFM eigenlijk, en vooral: wat doen ze?

FinanciŽle waakhond
AFM staat voor Autoriteit FinanciŽle Markten. Op de site is te lezen dat deze overheidsorganisatie zich bezighoudt met Ďhet bevorderen van eerlijke en transparante financiŽle marktení. Het is de onafhankelijke toezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen, pensioenen en verzekeren. De AFM wordt in populaire termen ook wel de ĎfinanciŽle waakhondí genoemd.

Klachten en overtredingen
De AFM heeft een Meldpunt FinanciŽle Markten. Daar kun je klachten, vragen en opmerkingen over financiŽle producten, financiŽle dienstverleners maar ook reclames over geldzaken kwijt. Klachten of vermoedelijke overtredingen kun je er zelfs anoniem kwijt. Dit meldpunt is er niet om te bemiddelen of jouw klacht op te lossen, daarvoor kun je aankloppen bij het Kifid (Klachteninstituut FinanciŽle Dienstverlening). Het meldpunt is er om de AFM van informatie te voorzien over misstanden, zodat ze die nader kunnen onderzoeken en aanpakken.

Vergunningen
De consumentenwebsite van de AFM barst van de informatie over financiŽle zaken. Je kunt er ook zien of een aanbieder of adviseur over de benodigde vergunningen beschikt. Zonder de juiste vergunning mag men zich niet bezighouden met het aanbieden, adviseren of bemiddelen van financiŽle producten. Wie de regels overtreedt loopt het risico de vergunning kwijt te raken en wie zonder vergunning opereert krijgt boetes aan zijn broek. Bovendien publiceert de AFM een lijst met (beleggings)instellingen waartegen gewaarschuwd wordt.

Onderzoeken
Ze hebben het best druk, daar bij de AFM. De financiŽle markten zijn groot, de partijen talrijk en niet altijd even betrouwbaar. Er worden steeds onderzoeken gedaan naar de kwaliteit van advisering. Vorig jaar verscheen er een rapport over de kwaliteit van hypotheekadvisering, vorige week was het advies over beleggingsverzekeringen aan de beurt.

Consumentenkennis
In haar controlerende functie houdt de AFM in de gaten of financiŽle dienstverleners hun werk wel goed en eerlijk doen. Als consument loop je desondanks altijd het risico een verkeerde tegen te komen en daardoor verkeerde financiŽle beslissingen te nemen. Daarom houdt de AFM zich ook bezig met het vergroten van de kennis die consumenten hebben over geldzaken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op www.weetwatjeweet.nl om je financiŽle kennis te testen!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Raad van State: Nationalisatie SNS blijft overeind
Online beleggen: hoe en waarom?
Wanneer een aandeel kopen
AEX: oud en nieuw
Beleggingen om extra mee op te passen


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet