Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat doet De Nederlandsche Bank?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Vrijdag 22 augustus 2008
De Nederlandsche Bank, zo af en toe horen we er wel iets over. Vooral de depositogarantieregeling die onder haar beheer valt is de laatste tijd vaak in het nieuws door de spaaroorlog. Maar dat is natuurlijk niet het enige waarmee deze organisatie zich bezighoudt.

Op de eigen website vat De Nederlandsche Bank (DNB) haar taken samen in ťťn zin: zich sterk maken voor een betrouwbaar financieel stelsel waarin instellingen hun verplichtingen nakomen. Dus dat banken jouw spaargeld kunnen terugbetalen als je dat wilt, dat verzekeraars jouw schade vergoeden als die gedekt is, en dat pensioenfondsen jouw inkomen voor later netjes veiligstellen.

Vergunningen
Om controle te kunnen uitoefenen op al die partijen die actief zijn in de financiŽle dienstverlening is er een systeem van vergunningen. Op de website van DNB kun je inzien welke vergunningen een financiŽle instelling heeft. Om een vergunning te krijgen en te behouden moet een onderneming voldoen aan eisen op financieel en bestuurlijk gebied. En aan die eisen moeten ze blijven voldoen, anders lopen ze het risico de vergunning weer kwijt te raken.

Verschil met de AFM
De Autoriteit FinanciŽle Markten (AFM) houdt zich ook bezig met toezicht op de financiŽle wereld. Daarbij gaat het om gedragstoezicht: gaan alle partijen in de markt wel netjes met hun klanten om? Het toezicht van DNB wordt in officiŽle termen ook wel 'prudentieel toezicht' genoemd.

Risico
Door een scherp toezicht op de banken, verzekeraars, pensioenfondsen en overige financiŽle instellingen wordt het risico op faillissementen in deze sector verkleind. Een faillissement van een bedrijf is altijd erg naar Ė en bij een financiŽle instelling geldt dat extra: heel veel gezinnen zouden daar last van hebben. Natuurlijk is het risico op een faillissement nooit helemaal weg te nemen. Ook niet door het toezicht van De Nederlandsche Bank.

Depositogarantieregeling
De Nederlandsche Bank voert ook het depositogarantiestelsel uit. Je weet wel, die regeling waarbij de eerste Ä 20.000 per persoon bij een bank gegarandeerd terugbetaald worden bij een faillissement, en de volgende Ä 20.000 voor 90%. Als er uitkeringen nodig zijn schiet DNB die voor Ė vervolgens worden ze omgeslagen over de deelnemende banken, naar rato van hun bedrijfsomvang.

Bankbiljetten
Het uitgeven van Nederlandse bankbiljetten hoort ook bij de verantwoordelijkheden van DNB. En misschien vind je ergens in een hoekje of in je matras nog een stapel oude guldenbankbiljetten? Die kun je meestal nog wel inwisselen bij DNB door ze op te sturen of persoonlijk te brengen. Een leuk uitje naar Amsterdam!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Schenken: hoe zit dat met de belasting?
OfficiŽle vrije dagen en verlof
Loonstrook 2014 - Uitleg en overzicht
Tips voor invullen van de aangifte
Loonstrook 2013


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet