Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is AOW?

Auteur: Mister Money maandag 6 januari 2014
In Nederland krijgen mensen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, sinds 1957 een AOW uitkering. Hoeveel AOW iemand ontvangt is van een aantal factoren afhankelijk. Zo wordt er gekeken naar je gezinssituatie en het aantal jaren dat je in Nederland hebt gewoond tussen je 15e en pensioengerechtigde leeftijd. Mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, ontvangen meestal geen volledige AOW.

In 1957 werd onder het kabinet Drees de AOW een feit. Een AOW uitkering wordt bijeengebracht via het zogenoemde omslagstelsel. Dit stelsel komt er in het kort op neer dat mensen aan de Belastingdienst premie afdragen in de vorm van Premie Volksverzekeringen.

Hoogte AOW
Mensen die hun hele leven in Nederland hebben gewoond, hebben recht op een volledige AOW uitkering. Hierbij wordt niet gekeken of je je hele leven hebt gewerkt of niet. De hoogte van de AOW is wel afhankelijk van andere factoren. Er bestaat een uitkering voor alleenstaanden, een speciale uitkering voor samenwonenden en een voor alleenstaande ouders. Als de woonsituatie verandert, verandert ook je AOW uitkering. Als er iets op het persoonlijke vlak verandert, dan dien je dit ook te melden aan de Sociale Verzekeringsbank.

Samenwonenden ontvangen een lagere AOW uitkering dan mensen die alleen wonen. Om die reden is het van belang om te weten of je voor de AOW uitkering samenwonend bent of juist niet. Onder alleenstaanden vallen mensen die alleen wonen. Een ouder die samenwoont met een kind dat 18 jaar of ouder is, valt ook onder het kopje alleenstaande. Mensen die met meer dan één volwassene samenwonen, worden door de AOW ook beschouwd als alleenstaand. Je bent samenwonend als je met iemand een woning deelt en deze persoon draagt aan de huishoudelijke kosten bij, of als jullie elkaar verzorgen. Niet-partners kunnen dus ook als samenwonend bestempeld worden.

Alleenstaande ouder
Je wordt als een alleenstaande ouder gezien, als er samengewoond wordt met een minderjarig kind. Zodra het kind de leeftijd van 18 jaar bereikt, ziet de AOW je niet meer als een alleenstaande ouder. Dit heeft als gevolg dat de uitkering verlaagd wordt.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Belastingvoordeel pensioengat: nu ook bij de bank
Aangifte tips: Vermogen in Box 3
Fiscaal voordelig sparen?
Steeds meer Nederlanders hebben AOW-gat
Meer onterechte zorgdeclaraties


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken