Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is armoede?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Woensdag 5 augustus 2009
Deze week werden de uitkomsten van een onderzoek van het Nibud en het Sociaal Cultureel Planbureau gepresenteerd. Ze hadden verschillende groepen mensen, samengesteld naar inkomensniveau, gevraagd wat ze verstaan onder armoede. Dat is natuurlijk best een lastig onderwerp, waar ook nooit een eenduidig antwoord op te vinden zal zijn. Tenminste, in mijn ogen. Het is tenslotte niet alleen een centenkwestie maar zeker ook geen gevoelskwestie.

Is iemand met een bijstandsuitkering arm? Tja, een vetpot is het natuurlijk niet. Toch zijn er genoeg mensen met een minimaal inkomen die zichzelf niet arm voelen. Ze gaan creatief met hun geld om en blijven niet hangen in zelfmedelijden omdat ze zich veel luxe dingen niet kunnen permitteren. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen met een hoger inkomen die doorlopend klagen dat ze nergens geld voor hebben. Terwijl ze ondertussen wel twee auto’s voor de deur hebben staan.

Er is wel zoiets als een minimum bestaansniveau. Je moet kunnen voorzien in je eerste levensbehoeften. Daar komt dan direct alweer het volgende discussiepunt om de hoek kijken: wat zijn eerste levensbehoeften? Eten, drinken, een dak boven je hoofd, kleren aan je lijf. Maar hoe zit het met televisie, een computer met internet, een mobiele telefoon? En met een auto, een pakje sigaretten per dag en zo af en toe op vakantie?

Iedereen denkt er verschillend over. Wie genoeg te besteden schat het minimale bedrag om van rond te komen lager in dan degene die van een bijstandsuitkering moet leven. Bij twee mensen met hetzelfde inkomen kan de één nog ruim sparen, terwijl de ander aan het eind van de maand altijd rood staat. Eén ding staat vast: als je weinig te besteden hebt is het héél onverstandig om geld te lenen voor aankopen. Geleend geld moet immers terugbetaald worden, en daarvoor is geen ruimte in het maandbudget. Lenen maakt de situatie dan alleen nog maar slechter.

Hebben we nu een antwoord op de vraag ‘Wat is armoede?’. Nee. Dat antwoord kan ook helemaal niet gegeven worden. Misschien moet je zeggen ‘Je bent zo arm als je je voelt’ – of zo rijk natuurlijk.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Alleen een aanvullende verzekering afsluiten
Hoger eigen risico zorgverzekering - Wel of niet?
Opbouw zorgpremie – Waarom de premie daalt
Gaan de spaarrentes weer omhoog?
100.000 euro schenken


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Ziektekostenverzekering vergelijken   
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet