Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is de bijleenregeling ook alweer?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) Donderdag 28 februari 2008
De bijleenregeling is in 2004 ingevoerd. De regeling is in het leven geroepen om huiseigenaren aan te moedigen om bij een verhuizing de overwaarde van het oude huis te gebruiken voor de financiering van de nieuwe aangekochte woning. De bijleenregeling voor de eigen woning is een regeling die de hypotheekrenteaftrek beperkt.

Als je de eigen woning verkoopt en een andere woning koopt, kan dat gevolgen hebben voor de (hypotheek)renteaftrek. Meestal is de schuld voor de oude woning lager dan de verkoopopbrengst: de woning heeft dan overwaarde. Je mag alleen rente aftrekken over een lening voor het deel van de aankoopprijs van de nieuwe woning dat hoger is dan de overwaarde van de oude woning.

De fiscus verwacht dat je de netto overwaarde (verminderd met aan- en verkoopkosten) herinvesteert in de nieuwe woning. Voor jou als huiseigenaar heeft deze herinvestering ook een voordeel: je blijft namelijk optimaal profiteren van de hypotheekrenteaftrek. De bijleenregeling is overigens alleen van toepassing als je gaat verhuizen naar een duurdere woning.

Hogere hypotheek
De hoogte van je oude hypotheek, mag altijd worden aangehouden als minimale hypotheek voor de nieuwe woning. De rente over deze hypotheek is volledig in aftrek te nemen. Ook de aanschafkosten van deze hypotheek zijn éénmalig af te trekken.

Er bestaat natuurlijk ook de mogelijkheid om een hogere hypotheek af te sluiten. Let wel: leen je meer dan noodzakelijk is voor de aankoop, onderhoud of verbouw van deze woning en/of heb je een gedeelte van de overwaarde in 'eigen zak gestoken' dan is de rente over dit deel niet meer in aftrek te nemen. Daarnaast zijn de aftrekbare financieringskosten naar verhouding niet meer af te trekken. Dit lijkt simpel, maar het wordt moeilijker bij het invullen van de aangifte. De volgende vier begrippen zijn noodzakelijk om te kennen wil je de aangifte goed invullen.

Eigen Woning (EW)
De eigen woning is de woning waarvan jij eigenaar bent en welke duurzaam tot het hoofdverblijf dient. Je kunt in principe maar één eigen woning hebben.

EigenWoning Schuld (EWS)
Deze schuld is de lening die is gebruikt voor de aankoop, verbetering en/of onderhoud van jouw eigen woning. Dus als een gedeelte is gebruikt voor eerder oversluiten of consumptief gebruik (een auto) is dit géén eigen woning schuld! Alleen de rente over de EWS (in box 1) is in aftrek te nemen in box 1. Dit is dan de eigen woning rente.

VerVreemdingsSaldo (VVS)
Dit is het saldo van de verkoop opbrengst minus de lopende hypotheek. Dit is zeg maar de overwaarde van de woning, maar ook niet helemaal: het is de verkoopopbrengst van de verkoop (minus eventuele verkoopkosten etc.) verminderd met de eigen woning schuld (zie hierboven) dus niet verminderd met de gehele hypotheek! Het VVS is een berekening van het eigen beschikbare geld. Indien de verkoopopbrengst lager is dan de EWS is er een negatief vervreemdingssaldo.

EigenWoning Reserve (EWR)
Deze term is zeg maar de stand van de vervreemdings-saldo's bij elkaar door de jaren heen. Dit bedrag wordt geacht in de nieuwe eigen woning te worden geïnvesteerd. Een negatief VVS (verlies) van de eerste woning kan worden verrekend met een positief VVS (overwaarde) en de uitkomst is de EWR.

NB: 1e eigen woning bezitters hebben niet te maken met de bijleenregeling, zij beschikken niet over eigen geld uit de vorige woning. Ze hebben wél een EW-schuld!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Bijleenregeling 2014
Bijleenregeling 2013
Bijleenregeling 2012
Bijleenregeling 2011
Bijleenregeling 2010

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht

 • Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet