Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is een call optie en een put optie?

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) zaterdag 13 januari 2018
In de beleggerwereld wordt regelmatig gesproken over call- en put opties. Vooral beginnende beleggers zijn niet goed op de hoogte van de betekenis van beide beleggingsbegrippen. In dit artikel gaan we dieper in op deze beleggingsinstrumenten, die in bepaalde gevallen zeer rendabel kunnen zijn.

Een optie is het recht (maar niet de plicht) om een onderliggende waarde van bijvoorbeeld een aandeel te kopen of verkopen tegen een prijs die vooraf is vastgesteld. Opties kennen een bepaalde looptijd. Bij een call optie heb je de mogelijkheid om een aandeel te kopen, bij een put optie gaat het juist om de verkoop van een aandeel.

Opties kennen dus verschillende mogelijkheden voor beleggers:
  • Koop van een call optie: hoger rendement dan met aandelen mogelijk.
  • Koop van een put optie: speculeren op een daling van een aandeel.
  • Koop van een put optie: beschermen van portefeuille tegen koersdalingen.
Voor de gevorderde belegger bieden opties de mogelijkheid om specifieke strategieën uit te zetten.

Taal van opties
Opties staan apart genoteerd op de verschillende beleggingswebsites. Voorbeeld is 'AGN C DEC 2012 14,00 euro met een premie van 4,60 euro. Deze gegevens zijn als volgt te lezen: van het aandeel AEGON met een looptijd (geldigheid) tot december 2012; en een uitoefenprijs van 14,00 euro. Dit 'recht' kan je kopen door 4,60 euro aan premie te betalen. Aandelenopties hebben altijd betrekking op honderd aandelen. Je betaalt daarom 460 euro voor één contract. Aandelen- en indexopties lopen af op de derde vrijdag van de maand.

Beweeglijkheid
Je koopt een call optie als je een stijging van de onderliggende waarde verwacht en een put optie wanneer je vermoedt dat de koers gaat dalen. Beweeglijkheid (volatiliteit) is een belangrijke factor in het spel van opties. Een risicofactor voor de koper (houder) van opties is dat de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel) minder hard gaat bewegen. Maar hoe meer beweeglijk een aandeel, hoe duurder de optie.

Aandelen of opties
Afhankelijk van je houding ten opzichte van risico en het verwachtingspatroon over het toekomstige koersverloop kies je voor aandelen of opties. Verwacht je een zeer geringe stijging of zelfs een stabiel aandeel, dan liggen aandelen meer voor de hand. Denk je dat de koers gaat stijgen, dan kan de call optie erg interessant zijn.

Uitoefenen of verkopen
Als het aandeel bij call opties stijgt boven de afgesproken prijs (uitoefenprijs), dan kan je het aandeel aankopen. Dit wordt ook wel uitoefenen van optierecht genoemd. Dit uitoefenen is niet verplicht en kan zelfs onverstandig zijn. Er worden in de praktijk maar weinig optierechten echt uitgeoefend. De meeste contracten worden namelijk weer (door)verkocht op de beurs. In twee gevallen is het wel degelijk interessant om opties uit te oefenen;

  • de dag dat de optie afloopt (expiratiedag).
  • de dag voordat een aandeel ex-dividend gaat*.
*Als een aandeel dividend beschikbaar stelt aan zijn aandeelhouders, daalt de koers van het aandeel en hiermee dus de waarde van de optie. Door de opties voor deze zogeheten ex-dividenddatum uit te oefenen, voorkom je dit verlies.

Kosten
Als je in opties handelt, ben je transactiekosten verschuldigd. De kosten kunnen per internetbroker sterk verschillen. Om deze reden is het dan ook verstandig om eerst de tarieven te vergelijken voordat je met een broker in zee gaat.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Wanneer een optie schrijven?
Wanneer koopt u een put optie?
Wanneer koopt u een call optie?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Gratis nieuwsbrief
Dossiers

Zoeken:
Vergelijken:
Berekenen:
Altijd het actuele financiële nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
Ja, hou mij op de hoogte.
 
Heb je op dit moment een lening?
Ja Nee Weet ik niet