Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is een future?

Auteur: Mister Money donderdag 10 januari 2013
Naast warrants en opties kan een belegger ook kiezen voor beleggen in futures. Een future is een termijncontract. Bij een future wordt er tussen twee partijen een afspraak gemaakt. In dit artikel gaat Mister Money dieper in op beleggen in futures. Wij gaan terug naar de basis, back to the future.

Wie kiest voor beleggen in futures belegt in de waardeverandering van een product. Er kan op verschillende producten een future genomen worden. Zo bestaan er futures op grondstoffen als graan en koffie. Beleggers kunnen ook een future nemen op een aandelenpakket. De overeenkomst kan gekocht of verkocht worden. De handel in futures vindt plaats op de effectenbeurs of op een goederentermijnbeurs.

Werkwijze
Futures worden verhandeld op de beurs. De handel in futures vindt over het algemeen elektronisch plaats. Financiele futures zijn het populairst onder beleggers. Het unieke onderdeel van een future is dat bij de aankoop van een future niet de gehele waarde van het contract betaald hoeft te worden. Kopers en verkopers dienen alleen een zekerheidsstelling te storten.

Een future kan zowel speculatief als defensief worden ingezet. Vooral actieve beleggers kiezen voor deze beleggingsvorm. Elke dag berekent de financiële onderneming hoeveel de koers van het product is gestegen of is gedaald sinds de dag ervoor. Als de onderliggende waarde van een future stijgt neemt de future in waarde toe. Als een future stijgt dan heeft de koper recht op koerswinst. Daalt de onderliggende koers? Dan daalt eveneens de waarde van de future en moet je bijbetalen. Het bedrag dat ze iedere dag moeten betalen of krijgen, hangt af van de koers van de future op dat moment. Dit bedrag heet de variation margin.

Een belangrijk verschil tussen met opties is dat het kopen van een future wel een recht én een plicht inhoudt. Futures zijn eigenlijk alleen interessant voor ervaren beleggers. Dit komt omdat de koersen zeer nauwkeurig gevolgd dienen te worden. Met futures zijn grote winsten, maar ook zeker grote verliezen te halen.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Beleggen in groenfonds interessant?
Een blik op de wereld van het duurzaam beleggen
Wegwijs in groen beleggen: de belangrijkste vragen op een rij
Obligatie, wat is het?
Waarom beleggen in futures?


Extra mogelijkheden:
RSS feed
Dossiers