Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is een hypotheek

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) dinsdag 17 december 2013
Veel mensen dromen ervan om een woning te kopen. Om dit droomhuis te financieren wordt vaak een hypothecaire lening bij een bank of een gespecialiseerde hypotheekverstrekker afgesloten. Een hypotheek is een lening met als onderpand de aangekochte woning.

Veruit de meeste eigen woningen in Nederland zijn middels een hypotheek gefinancierd. Degene die de hypotheek afsluit wordt de hypotheekgever genoemd. Het bedrijf dat de lening verstrekt wordt de hypotheeknemer genoemd. Het belangrijkste kenmerk van een hypotheek is dat er sprake is van een onderpand. Vaak is dit de eigen woning.

Hoogte hypotheek
De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van het inkomen van de aanvrager. In principe geldt: hoe hoger het inkomen, hoe meer er geleend kan worden. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de waarde van het pand. Vaak mag er wel iets meer geleend worden dan de werkelijke waarde van het onderpand, maar deze bedragen zullen niet heel ver uiteen liggen.

Hypotheekvormen
Nederland kent diverse hypotheekvormen. Een populaire leenmethode is de spaarhypotheek. Bij deze hypotheekvorm wordt er geld opzij gezet waarmee de lening kan worden afgelost. De hypotheekgever weet exact hoeveel geld deze na het verstrijken van de looptijd heeft gespaard. Het nadeel van een spaarhypotheek is dat deze leenvorm vaak een wat hogere rente kent. Naast de spaarhypotheek is ook de aflossingsvrije hypotheek erg populair. Deze hypotheekvorm heeft als belangrijkste eigenschap dat je de hele periode niets aflost en enkel en alleen rente betaalt. Een ander geliefd product is de beleggingshypotheek. Deze hypotheekvorm heeft een groot nadeel. De hypotheekgever weet niet hoeveel geld er op de einddatum gespaard is. Het resultaat is namelijk afhankelijk van de beurs. 

Let op: Sinds 2013 komen nieuwe hypotheken alleen nog voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking als deze annuďtair of lineair worden afgelost. Kies je voor een andere hypotheekvorm, dan mag je de rente over je hypotheek niet meer aftrekken van de belasting. Hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten mogen gewoon blijven zoals ze zijn zonder het recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.

Hypotheekrente
Wie besluit een hypotheek af te sluiten, moet over het geleende bedrag een rente betalen. Er kan gekozen worden voor een vaste rente of een variabele hypotheekrente. Voorheen gold de regel dat een variabele rente doorgaans lager was dan een hypotheek met een rentevast periode van bijvoorbeeld 10 jaar. Tegenwoordig geldt deze regel niet meer.

NHG
Mensen die kiezen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunnen profiteren van een rentekorting. Hypotheekverstrekkers geven deze korting omdat zij er zeker van zijn dat bij gedwongen verkoop van de woning de lening te allen tijde wordt terugbetaald, omdat het Waarborgfonds Eigen Woningen garant staat voor de terugbetaling van de lening.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Advieskosten hypotheek aftrekbaar?
Advieskosten hypotheek - Uitleg en tips
Afsluitkosten hypotheek - Uitleg en aftrekbaarheid
Vijf veelgestelde vragen over de GHF
Aankoop kosten bestaande woning

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht