Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is een samenlevingscontract?

Auteur: Ivo van Vugt maandag 7 januari 2013
In een samenlevingscontract worden afspraken vastgelegd tussen twee ongehuwd samenwonenden over bijvoorbeeld de inboedel en de kosten van de huishouding. Maar ook kan worden vastgelegd wat er gebeurt wanneer bij een overlijden, een scheiding of bij geschillen.

Alles staat dus zwart op wit en dat schept duidelijkheid- het zijn een soort ‘huwelijkse voorwaarden’ – bij allerlei vervelende situaties. Een dergelijk contract wordt bij voorkeur opgesteld door een notaris.

Kosten van de huishouding
Belangrijk in een samenlevingscontract is de vastlegging van het begrip “Kosten van de Huishouding”. Meestal geeft dit aan dat de woonlasten naar verhouding van inkomen worden betaald. Denk bij deze kosten aan huur, rente, energierekeningen, verzekeringen en autokosten. In het contract kan hier uiteraard van worden afgeweken. Eventueel kunnen kosten en inkomsten duidelijk worden omschrijven.

Einde samenlevingscontract
Een samenlevingscontract kan eindigen door een scheiding en verhuizing van de ander. Een ondertekent document is dan voldoende. Ook bij een overlijden of een huwelijk eindigt de werking van het document. De omschrijving van een beëindiging wordt meestal ook vastgelegd.

De kosten
Een notarieel samenlevingscontract is nooit verplicht, maar kan wel handig zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een huis gaat kopen of om het partnerpensioen te regelen. Het laten opstellen van een samenlevingscontract door de notaris, kost je ongeveer 500-1000 euro.

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Samenwonen? Laat financiële voordelen niet onbenut!
Samenwonen met of zonder contract?
Samenwonen: voorkom ruzie over geld


Extra mogelijkheden:
RSS feed
DossiersOp zoek naar uw hypotheek? Doe hier de vergelijking!
Hypotheek rente   


Vergelijk hier alle aanbieders op rente en voorwaarden!
Vergelijk rente   


Vergelijk hier de ziektekostenverzekeringen.
Zorgverzekering vergelijken