Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is een tweede hypotheek

Auteur: Ivo v. Vugt (Advies v. Vugt) maandag 17 december 2012
Veel mensen die besluiten om hun woning te gaan verbouwen, sluiten hier een tweede hypotheek voor af. Een tweede hypotheek is een extra lening op hetzelfde onderpand. Mocht er een overwaarde op de eigen woning zitten dan is een tweede hypotheek zelfs extra aantrekkelijk.

Een groot voordeel van een tweede hypothecaire lening is dat in bepaalde gevallen hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is. Wie het geleende geld gebruikt voor een verbouwing of verbetering van het pand kan profiteren van de renteaftrek.

Verschil 1e hypotheek en 2e hypotheek
Wie een woning gaat kopen sluit hier in de meeste gevallen een hypotheek voor af. Het gaat dan om de eerste lening op het pand. Aangezien deze lening wordt gebruikt voor het financieren van de eigen woning is de hypotheekrente die je betaalt fiscaal aftrekbaar. Het kan zijn dat je na verloop van tijd besluit om de woning te gaan verbouwen. Mocht je niet over voldoende financiële middelen beschikken om deze verbouwing te financieren, dan kan hiervoor een tweede hypotheek worden afgesloten. Als het geld gebruikt wordt voor verbetering of onderhoud van de eigen woning dan is de rente eveneens fiscaal aftrekbaar.

In theorie hoeft een tweede hypotheek niet bij dezelfde hypotheekverstrekker te worden afgesloten als waar de eerste hypothecaire lening loopt. In de praktijk komt het hier echter wel vaak op neer. Dat heeft te maken met de voorrangspositie. De lening die als eerste ingeschreven wordt bij het Kadaster heeft bij gedwongen verkoop (executieverkoop) het eerste recht op terugbetaling. Vervolgens kan de tweede kredietverstrekker aanspraak maken om de kosten terug te vorderen. Hierdoor zijn banken soms huiverig om een tweede hypotheek te verstrekken.

Mogelijkheden
Net als bij een eerste hypothecaire lening bestaan er ook voor een 2e hypotheek diverse mogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een krediethypotheek. Deze vorm kent veel overeenkomsten met een doorlopend krediet. Aangezien de eigen woning als onderpand dient, is de rente bij een krediethypotheek vaak lager dan bij een doorlopend krediet. Een aflossingsvrije hypotheek kan ook ingezet worden als een tweede hypotheek. Daarnaast bestaat er nog de opeet hypotheek. Bij deze hypotheekvorm moet er overigens wel sprake zijn van een overwaarde op de woning. Meer informatie over de mogelijkheden lees je in het artikel: Tweede hypotheek: de mogelijkheden

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Tweede hypotheek in 2014 – Uitleg en fiscale regels
Tweede hypotheek: de mogelijkheden
Tweede Hypotheek 2013
Tweede Hypotheek 2012
Tweede hypotheek 2011

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • RSS Feed van Mister Money
 • Overzicht dossiers o.a.
 •       Maandlasten
        Overwaarde
        Nationale Hypotheek Garantie
 • Hypotheek vormen
 •       Spaarhypotheek
        Aflossingsvrije hypotheek
 • Overzicht aanbieders hypotheek
 • Hypotheekrente overzicht