Over Mister Money | Contact
Home  
Vergelijken
- Spaarrente
- Hypotheekrente
- Geld lenen
- Creditcard
- Betaalrekeningen
Nieuws
- Belasting
- Verzekeren
- Hypotheken
- Sparen
- Lenen
- Pensioen
- Beleggen

Wat is een woekerpensioen?

Auteur: Anneke Ranzato (mijngeld.blog.nl) Donderdag 26 februari 2009
Nu de grootste commotie omtrent de woekerpolissen voorbij is heeft het televisieprogramma Tros Radar een nieuw woekeronderwerp aangesneden: het woekerpensioen. Wat moeten we ons daar nu weer bij voorstellen? Mister Money duikt in de wereld van het woekerpensioen en geeft uitleg.

Beschikbare premieregeling
Het gaat bij de woekerpensioenen om pensioenvoorzieningen van mensen volgens de beschikbare premieregeling. In plaats van een pensioentoezegging op basis van de hoogte van het salaris (middelloon of eindloon) wordt bij de beschikbare premieregeling een vastgestelde premie gestort in een pensioenpolis. Deze polis loopt bij een verzekeringsmaatschappij en is doorgaans gebaseerd op beleggingen. Het kapitaal dat opgebouwd zal worden is onbekend. Met of zonder een ingebouwde garantie.

Beleggingspolis voor pensioen
In feite is een woekerpensioen dus een beleggingspolis voor het pensioen. Daarmee zien we direct de link naar de woekerpolissen. Wat maakte deze polissen ook alweer woeker? Het hoge kostenniveau dat erin verwerkt zat. Ongemerkt gaat bij veel beleggingspolissen een veel te groot deel van de inleg naar de verzekeraar voor vergoeding van kosten, waardoor de uiteindelijke opbrengst sterk tegenvalt. Dat ging eigenlijk pas opvallen op het moment dat de beursresultaten hun hoogtepunt voorbij waren.

Keuze van de werkgever
Een lastig element van de woekerpensioenen is dat de keuze voor de beschikbare premieregeling gemaakt wordt door de werkgever. Een keuze die vaak onvermijdelijk is omdat een eindloonregeling Ė met name voor het MKB Ė erg kostbaar is. Ook de selectie van de polis wordt gedaan door de werkgever, terwijl die uiteindelijk niet de belanghebbende is. Het is immers de werknemer die een probleem heeft als de polis niet oplevert wat verwacht was: dan heeft hij simpelweg een lager inkomen op zín oude dag.

Ingewikkeld
Wat ook zeker meespeelt is dat pensioenen ervaren worden als heel ingewikkeld. Niet alleen door de werknemer, die een formulier dat over pensioen gaat vaak ondertekent zonder echt te snappen hoe het in elkaar zit. Ook de werkgever is niet altijd even goed ingevoerd in de pensioenmaterie. Hij wil zín werknemers echter wel pensioen aanbieden in de arbeidsvoorwaarden en laat zich daardoor misschien te gemakkelijk een keuze aanpraten.

Drie problemen om aan te pakken
Woekerpensioenen zullen de nodige energie vergen om aan te pakken. Het gaat om drie onderwerpen: het effect van de beschikbare premieregeling, de waarde-ontwikkeling van de polissen als gevolg van de gedaalde beurzen en het kostenniveau in de polissen. Werk aan de winkel weer voor Radar, de verzekeraars, de werkgevers en de politiek!

Stem / voeg toe:

nujij.nl ekudos msn-reporter  delecious.com digg google Lees ook de volgende gerelateerde artikelen:
Zou je wel ANW krijgen als jouw partner komt te overlijden?
Meer korting op pensioenen bij grootste fondsen
Pensioen checken gebeurt steeds minder
Vrouwen krijgen lager pensioen
Gepensioneerden leveren in door simpeler loonstrookje

Overige relevante mogelijkheden op Mister Money:
 • Mister Money Nieuwsbrief
 • RSS Feed van Mister Money
 • Pensioen, alles over
 •       Pensioengat, pensioenopbouw
        Advies pensioen en VUT
 • Pensioenen, de vormen
 •       Levensloop
        Lijfrente
        AOW
        Lijfrente koopsom

  Zoeken:
  Vergelijken:
  Berekenen:
  Altijd het actuele financiŽle nieuws en rentes aangaande sparen, lenen, hypotheekrentes etc.?
  Ja, hou mij op de hoogte.
   
  Heb je op dit moment een lening?
  Ja Nee Weet ik niet